wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de hypotheekrente aftrek?

de roep om de hypotheekrenteaftrek te beperken wordt steeds sterker maar wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt, koopkracht, en bankensector?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat mensen , die een huis kopen geen rente aftrek meer hebben , dus niet meer zo makkelijk een hypotheek kunnen aflossen en hem daarom ook niet krijgen . En dan zakken de prijzen en dat in combi met een al dalende markt mogelijk een grote prijs val ! Heel sneu voor de huidige huizen bezitter . Voorbeelden van een dergelijk scenario Zweden jaren 80 . Er moet om andere redenen wel wat gebeuren , maar dat beter te doen ten tijde van oplopende huizen prijzen en dan langzaam afbouwen . Dan kan de markt het absorberen , nu zou het volgens mij de huizen markt totaal verstoren , en daar mee de crises verdiepen . Maar ja de politieke elite heeft natuurlijk veel meer verstand van macro economische vraagstukken :(:( gezien hun enorm vooruitziende euroblik En ja het zijn de euro dwepers die roepen het moet nu gebeuren ? Waarom ? nu . Ja het moet genormaliseerd worden , maar dan in combinatie met ook andere inkomsten belasting schijven , en voor al op een verstandig moment .

De gevolgen van de afschaffing hypotheekrenteaftrek kunnen heel groot zijn. Het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek is echter onvermijdelijk. Zoals het systeem nu is, is het is een onhoudbaar systeem. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek: hierbij wordt vaak het voorbeeld van landen als Zweden en Engeland genoemd. In Zweden werd in de jaren tachtig / negentig vorige eeuw de afschaffing in een tiental jaren gerealiseerd. De markt stortte helemaal in, maar krabbelde weer overeind. In Engeland werd de aftrek in 20 jaar afgeschaft en heeft dit nauwelijks problemen opgeleverd. Een geleidelijke afbouw van de aftrek heeft bij de meesten de voorkeur. Maar het verschil met de huidige hypotheekrenteaftrek moet er wel zijn, anders wordt het ‘gerommel’ in de marge. Ook in Europees verband kan de huidige regeling niet blijven voortbestaan. Mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te beperken zijn er legio. Een drietal mogelijkheden, bijvoorbeeld: In 30 jaar afbouwen van 100% naar 0% of de aftrekbaarheid beperken tot maximaal 42% van de aftrek of de eigen woning in Box 3 plaatsen waardoor de aftrekbaarheid beperkt wordt tot 30%. Een snel ingevoerde afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal tot gevolg hebben dat de prijzen van koopwoningen nog meer omlaag zullen gaan. Prijsverminderingen van 18 tot 30% worden hier genoemd. ------------------------------------------------------------------ NB: dit antwoord per ongeluk eerst bij reacties geplaatst.

De aftrek van hypotheekrente zou voor de Nederlandse economie een zeer goede zaak zijn en zou leegstand van panden voorkomen. Op dit moment levert een leegstaand kantoorpand voor de eigenaar nog geld op door de hypotheekaftrek waardoor de eigenaar er niet aan denkt om te investeren en het pand liever laat vervallen dan het te gaan verbouwen, zodra de hypotheekrenteaftrek verdwijnt heeft de eigenaar geen inkomen meer en zal hij iets moeten gaan doen om de kosten toch er uit te krijgen, betekent dus werkgelegenheid. Ook zullen de huizenprijzen zakken en gelijk worden aan de prijzen in de rest van Europa. Belastingen kunnen dalen, er komt namelijk veel meer geld binnen, de accijnzen op brandstoffen zouden met een kwart kunnen dalen en de regering zou dan nog voldoende middelen binnen krijgen. Enkel de overgangsperiode zou een ernstige gevolgen kunnen hebben voor de eigenaren van onroerend goed wat belast is met een hypotheek. Al met al zal in de toekomst er iedereen er beter van worden, besef goed dat als de hypotheekrente aftrek vandaag afgeschaft zou worden de Nederlandse staat geen enkele bezuiniging hoefde door te voeren en de belastingbetaler niet langer hoeft op te draaien voor de gebouwen van Philips, Shell, Unilever, DSM, etc. etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100