wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de hypotheekrente aftrek?

de roep om de hypotheekrenteaftrek te beperken wordt steeds sterker maar wat zijn de gevolgen voor de woningmarkt, koopkracht, en bankensector?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat mensen , die een huis kopen geen rente aftrek meer hebben , dus niet meer zo makkelijk een hypotheek kunnen aflossen en hem daarom ook niet krijgen . En dan zakken de prijzen en dat in combi met een al dalende markt mogelijk een grote prijs val ! Heel sneu voor de huidige huizen bezitter . Voorbeelden van een dergelijk scenario Zweden jaren 80 . Er moet om andere redenen wel wat gebeuren , maar dat beter te doen ten tijde van oplopende huizen prijzen en dan langzaam afbouwen . Dan kan de markt het absorberen , nu zou het volgens mij de huizen markt totaal verstoren , en daar mee de crises verdiepen . Maar ja de politieke elite heeft natuurlijk veel meer verstand van macro economische vraagstukken :(:( gezien hun enorm vooruitziende euroblik En ja het zijn de euro dwepers die roepen het moet nu gebeuren ? Waarom ? nu . Ja het moet genormaliseerd worden , maar dan in combinatie met ook andere inkomsten belasting schijven , en voor al op een verstandig moment .

De gevolgen van de afschaffing hypotheekrenteaftrek kunnen heel groot zijn. Het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek is echter onvermijdelijk. Zoals het systeem nu is, is het is een onhoudbaar systeem. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek: hierbij wordt vaak het voorbeeld van landen als Zweden en Engeland genoemd. In Zweden werd in de jaren tachtig / negentig vorige eeuw de afschaffing in een tiental jaren gerealiseerd. De markt stortte helemaal in, maar krabbelde weer overeind. In Engeland werd de aftrek in 20 jaar afgeschaft en heeft dit nauwelijks problemen opgeleverd. Een geleidelijke afbouw van de aftrek heeft bij de meesten de voorkeur. Maar het verschil met de huidige hypotheekrenteaftrek moet er wel zijn, anders wordt het ‘gerommel’ in de marge. Ook in Europees verband kan de huidige regeling niet blijven voortbestaan. Mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te beperken zijn er legio. Een drietal mogelijkheden, bijvoorbeeld: In 30 jaar afbouwen van 100% naar 0% of de aftrekbaarheid beperken tot maximaal 42% van de aftrek of de eigen woning in Box 3 plaatsen waardoor de aftrekbaarheid beperkt wordt tot 30%. Een snel ingevoerde afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal tot gevolg hebben dat de prijzen van koopwoningen nog meer omlaag zullen gaan. Prijsverminderingen van 18 tot 30% worden hier genoemd. ------------------------------------------------------------------ NB: dit antwoord per ongeluk eerst bij reacties geplaatst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100