Wanneer kan je spreken van plagiaat?

Hallo

Ik heb een redelijk klein bedrijfje en ik ben bezig met een logo, ik vond een toepasselijke logo op het internet en ik heb deze lichtjes aangepast (het is een gespierd mannetje, ik heb de snor weggedaan en hem een sikje gegeven, ook heb ik de naam van het bedrijf op zijn borst gezet).

Nu vraag ik me af of je dit al plagiaat kan noemen.

Dank

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt een beetje aan wat je er mee voor hebt, van wie het logo van origine is en in hoeverre jouw ontwerp voor hen een bedreiging of valse reclame zou kunnen zijn, maar als aantoonbaar of zeer aannemelijk is dat het ene ontwerp is gebruikt voor het ander, en beduidend meer dan slechts ter inspiratie, mag je spreken van plagiaat. En KUN je in theorie best wel problemen krijgen.

Wel of geen plagiaat als je afbeeldingen van internet gebruikt, is behoorlijk ingewikkeld met vele mitsen en maren Allereerst moet er sprake zijn of het logo dat u gebruikt, beschermd wordt door het auteursrecht. Van auteursrecht op een logo dat u gebruikt (via internet), is het niet automatisch het geval. Uw logo moet een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel dragen. Er moet ook sprake zijn van enige creativiteit. Of er bij u sprake kan zijn van plagiaat kan alleen beoordeeld worden als beide afbeeldingen naast elkaar bekeken kunnen worden. Alleen iemand die gespecialiseerd is in intellectueel eigendomsrecht, waaronder ook auteursrecht valt kan dit zinnig beoordelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100