kan een bekeuring op vormfout worden kwijtgescholden?

Ik kreeg een bekeuring binnen op mijn adres. Deze bekeuring is terecht, dat voorop gesteld. Echter ik ben een arme student en zou graag onder de boete uitkomen. Nu zag ik dat de bekeuring is geadresseerd aan nummer 64. Mijn adres is 64A. Kan op deze vormfout mijn bekeuring worden kwijtgescholden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vermoed dat het gaat om een "Mulder-overtreding" (herkenbaar aan de 'M' rechtsboven op de bekeuring.) "De Wet Mulder heeft veel uitspraken van de rechter opgeleverd en daaruit blijkt o.a. dat een schrijffout in uw naam of adres geen reden is om de beschikking van tafel te krijgen. Als u bezwaar maakt tegen deze ‘fout’, wordt de beschikking weliswaar vernietigd, maar krijgt u een nieuwe acceptgiro thuisgestuurd met de juiste gegevens. U komt dus niet onder uw betalingsverplichting uit en zult moeten betalen." 

De bekeuring is uitgeschreven op het kenteken van de auto waar de bekeuring voor bestemd is. De overtreding zelf staat dus vast. Regelmatig hoor ik de opmerking dat een bekeuring ongeldig zou zijn wegens een “vormfout”. De wet Mulder heeft al een zeer groot aantal uitspraken (jurisprudentie) opgeleverd. De belangrijkste: als een agent ziet dat er een strafbaar feit gepleegd is dan maakt het volgens de rechtbank niet uit of er staat dat u dat bv in Amsterdam of in Rotterdam deed, of het in de Stationsstraat was of in de Dorpsstraat. Het gaat erom dat de overtreding begaan is. Alle gegevens op de aankondiging van beschikking zelf zijn nauwelijks relevant. Uiteraard kun u bezwaar indienen tegen "vormfouten" die zijn gemaakt, maar vanwege de administratiefrechtelijke afdoening wordt de beschikking vernietigd en krijgt u een nieuwe acceptgiro met de gewijzigde gegevens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100