Wat is het nut van het feit dat de ex-echtgenoot/schoonouders nog steeds aanverwanten zijn?

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand wordt je aanverwanten van elkaar. Maar ook na scheiding blijf je aanverwanten van elkaar. Wat is het nut daarvan? In hoeverre en waar is 'aanverwantschap' een juridisch term.

Is het bijvoorbeeld zo dat in verband met kinderen alleen aanverwanten dan nog rechten hebben (bezoekrecht bijvoorbeeld) na echtscheiding? Zo ja in welke wet staat dat dan?

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/bloedverwantschap-en-aanverwantschap

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aanverwantschap is verwantschap die is ontstaan door het huwelijk. In Nederland kan het ook ontstaan door geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract levert geen aanverwantschap. Aanverwantschap blijft altijd bestaan, ook na echtscheiding of na het verbreken van de partnerrelatie. De onderhoudsplicht vervalt wel. Aanverwantschap is van belang in het erfrecht en bij alimentatie. In het dagelijkse leven wordt gesproken van ex aanverwanten. De ex-zwager en ex schoonzus blijven de vader of moeder van oom of tantezeggers (geboren tijdens het ontbonden huwelijk). Toegevoegd na 4 minuten: Aanverwantschap is de verhouding tussen de ene echtgenoot of geregistreerde partner en de bloedverwanten van de andere echtgenoot of geregistreerde partner. Door echtscheiding, ontbinding van het geregistreerd partnerschap en overlijden van de partner wordt aanverwantschap niet opgeheven. Aanverwanten zijn schoonvader, schoonmoeder, schoonzoon, schoondochter, schoonbroer (zwager), schoonzus, aangetrouwde oom, aangetrouwde tante, aangetrouwde neef en aangetrouwde nicht. Toegevoegd na 18 minuten: Doordat het aanverwantschap blijft bestaan is het ook in het procesrecht en het bewijsrecht van belang. Soms hebben aanverwanten verschoningsrecht en hoeven aanverwanten niet tegen elkaar te getuigen. Aanverwantschap kan invloed hebben op de bewijskracht van een verklaring of van een getuigenis. Toegevoegd na 23 minuten: Aanverwantschap is de betrekking die is ontstaan door de betrekking tussen de ene echtgenoot en de bloedverwanten van de andere echtgenoot. Toegevoegd na 39 minuten: Burgerlijk wetboek Boek 1 artikel 3, ad. 3 Door het eindigen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de aanverwantschap niet opgeheven. http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/2016-08-01

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002761/2015-08-17
http://www.noorlandjuristen.nl/Familierech...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/c...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100