Mag je als kind persoonlijke spullen uit het huis van je overleden ouder, met een hoge schuld, weghalen als de inboedel niets waard is?

Een alleenstaande ouder heeft 2 kinderen (16 en 20 jaar). Hij heeft enorme schulden en géén uitvaartverzekering.
Hij heeft tegen zijn kinderen gezegd dat als hij mocht komen te overlijden zij meteen zo veel mogelijk spullen uit zijn huis moeten weghalen.
Volgens mij heeft dat als gevolg dat de wet dat ziet als dat de kinderen zijn erfenis hebben aanvaard en dus ook verantwoordelijk zijn geworden voor zijn schulden, in ieder geval de oudste want een minderjarig kind kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schulden van zijn ouders. Deze ouder zegt nu dat zijn oudste kind niet aansprakelijk kan worden gesteld voor zijn schulden omdat zijn inboedel geen waarde heeft dus zij kunnen dat gewoon weghalen zonder consequenties. Volgens informatie die hij daar over heeft ingewonnen doen ze in dit geval niet zo moeilijk. Klopt dit?
En wie moet in dit geval de uitvaart betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat mag niet. Als je afstand doet van de erfenis (of deze beneficiair aanvaardt) mag je ook de leuke spullen, al zijn ze geen drol waard, zoals foto's - niet meenemen. Afstand is volledig afstand. Als er nog spullen van enige (emotionele) waarde bij zijn, moet je zorgen dat je die al ruim voor overlijden in je bezit hebt. Toegevoegd na 3 minuten: Minderjarige kinderen kunnen prima schulden erven. En op het moment van overlijden nog spullen uit huis halen is te laat. Daar "trappen ze niet meer in". Deze ouder kan beter testamentair een en ander HEEL goed vastleggen, en uitzoeken welke ellende hij voor zijn kinderen achterlaat . En uiteraard in het belang van zijn kinderen zorgen dat hij als de sodewiedeweerga uit de schulden komt.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/overlijde...
http://www.notaris.nl/een-erfenis-aanvaard...

Na overlijden van de ouder die een schuld nalaat is het niet verboden dat de erfgenamen spullen uit de inboedel verwijderen. De erfenis is de som van alle bezittingen minus schuld. Bezittingen zijn alle zaken uit te drukken in geld, zoals een bankrekening, aandelen, kunst of een auto. Met schuld wordt bijvoorbeeld een persoonlijke lening bedoeld of een nog openstaande hypotheek. Erfgenamen kunnen de erfenis verwerpen of weigeren. Dat kan bv om financiële of emotionele redenen. Toegevoegd na 27 minuten: Als uw moeder de uitvaart niet geregeld heeft, niemand anders doet en er ook geen uitvaartverzekering is, dan moet de gemeente de uitvaart regelen. De gemeente kan de kosten verhalen op erfgenamen. De gemeente kan deze kosten echter niet verhalen op de erfgenamen als deze de nalatenschap verworpen of geweigerd hebben.

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/verwerpen-weigeren...
http://www.vbcnotarissen.nl/kennisbank/boe...
http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/41282-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100