mag je als verdachte een rechter weigeren?

Mogen rechters in Nederland hun geloof laten blijken in hun uiterlijk (bijvoorbeeld door het dragen van een keppeltje of hoofddoek)? En mag je als verdachte op basis daarvan een rechter weigeren om jouw zaak te behandelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit zijn twee heel verschillende vragen 1. Mag (kan) een verdachte een rechter weigeren? Ja dat kan en dat mag. Men kan een rechter weigeren op basis van de Grondwet artikel 17. Het beroep op dit artikel van de Grondwet is, dat als een rechter volgens het rooster op de zaak zit (geen strijd met artikel 17), maar die familie van de verdachte of van het slachtoffer blijkt te zijn of een kantoorgenoot van de advocaat van de verdachte is: “Hij dan niet de rechter is die hem krachtens de wet toekomt”. De Grondwet is dan niet geschonden, maar de verdachte beroept zich dan op zijn verschoningsrecht. Een rechter weigeren op basis van de Grondwet kan alleen de verdachte zelf. Het beroep op art 17 kan niet gedaan worden door het OM of de eventuele slachtoffers; het komt uitsluitend aan de verdachte toe. Mogen rechters, of medewerkers, van de rechterlijke macht zich religieus uiten? De kledingvoorschriften voor rechterlijke ambtenaren zijn zeer gedetailleerd beschreven en afgebeeld in het Koninklijk Besluit van 22 december 1997, het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie. Een rechter moet rechtspreken: oordelen op basis van het recht. Eigen opvattingen doen dan ook niet ter zake. Een rechter moet voorkomen dat een verdachte de indruk kan krijgen dat bij hem of haar wel bepaalde (levensbeschouwelijke) opvattingen voorrang hebben. Wordt er door het vertonen van religieuze symbolen door de rechterlijke ambtenaar de indruk gewekt dat de rechter bevooroordeeld is dan kunnen alle procespartijen een rechter wraken. In strafzaken kan het gebeuren op verzoek van de verdachte of het Openbaar Ministerie. In civiele zaken kan ieder van de partijen de rechter wraken. Er kan alleen een verzoek tot wraking worden ingediend. Of de rechter daadwerkelijk van zijn zaak wordt gehaald en wordt vervangen door een andere rechter, wordt bepaald door de wrakingskamer.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0009255/geld...
https://www.rechtspraak.nl/Recht-In-Nederl...

Een verdachte mag een rechter niet weigeren. Wel mag een verdachte een Wrakingsverzoek indienen (een verzoek indienen om hem te vervangen) wanneer hij denkt dat een rechter niet onpartijdig (meer) is. Direct na het verzoek zal een zg. wrakingskamer zich over het verzoek buigen en beslissen of de betreffende rechter moet worden gewraakt.

Ik vermoed dus dat een rechter zijn geloof niet mag uiten. Mede doordat het toga dus een soort uniform is, wat neutraliteit juist behoort te benadrukken Want de rechtbank en het hof oordelen beiden (zie onder) in geval van een kruis om de nek van conducteur dat dat niet hoort bij de uniforme en professionele uitstraling van de bedrijfskleding. En juist omdat onpartijdigheid van de rechterlijk macht zo centraal staat zal het uiten van enig religieus geloof niet worden geaccepteerd. Toch is bij mijn weten daar (nog) geen uitspraak van de Hoge Raad over. Dus zeker voor zaken in concreto, zoals in je vraag, is niet definitief uit te sluiten of het (n)ooit zal kunnen. Maar voor de rechterlijke macht zelf lijkt het me in ieder geval zeer onwaarschijnlijk dat religieuze uitingen zich zullen openbare in de rechtszaal. Dus ook al is op zich wraking mogelijk in geval van (voorgewende) partijdigheid, zal dat in de praktijk om díe grond niet snel voorkomen. Zie: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2010:BM7410: "Het dragen van de ketting met het kruis over het uniform, verstoort, zoals GVB heeft aangevoerd, de zakelijke, uniforme en professionele uitstraling van de bedrijfskleding. Voor de hoofddoek, die in het uniform is geïncorporeerd doordat deze de uniformkleuren heeft en voorzien is van het GVB-logo, geldt dit niet. "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100