mag je in Nederland op zondag in alle gemeenten het gras maaien?

in Belgie mag dat namelijk niet

Weet jij het antwoord?

/2500

Officieel mag dat, maar of je de relatie met je buren daardoor goed doet, is vraag 2. Zeker in streng christelijke plaatsen zal het je in elk geval niet in dank afgenomen worden.

Het nieuwe kabinet-Rutte III heeft op 1 november 2017 per brief aan de Tweede Kamer meegedeeld dat de Zondagswet niet wordt ingetrokken. Deze wet dateert van 1953 en is nadien vele malen gewijzigd en aangepast. De kern van de wet is gebleven: Zondag = Rustdag Artikel 3 van de Zondagswet stelt dat het verboden is om op zondag zonder strikte noodzaak gerucht te verwekken, dat op een afstand van meer dan 200 meter van het punt van verwekking hoorbaar is. Gemeenten die pro-Zondagswet zijn, kunnen de Zondagsrust dmv de Gemeentewet of APV met eigen regels af dwingen. Die regels kunnen dan een verdergaande strekking hebben dan de Zondagswet. Afhankelijk van de decibellen die de grasmaaier of klusser produceert en de fatsoensnormen die in de gemeente gelden kan het zijn dat bepaalde activiteiten op zondag juist in uw gemeente niet zijn toegestaan.

Toegevoegd op 04 mei 2018 10:05: bron
Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002120/1994-04-01
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ks...
https://www.rd.nl/vandaag/politiek/zondags...

Ja, dat mag uiteraard. En dat is niet op basis van kennis van alle APV's. De vraag van tilborghs is wel heel erg vaag. Bedoeld wordt denk ik het gras in een woonwijk - maar dat omvat niet meer dan een onbenullige hoeveelheid. Zeg maar 1% van alle gras. Vrijwel alle gras wordt beheerd door boeren en die bepalen zelf wel wanneer ze maaien, zondag of geen zondag. Als zware onweersbuien worden verwacht op zondagavond, dan zullen ze niet dralen op zondagmorgen te beginnen met maaien. Want tijd is geld. Ik heb de APV van Staphorst erop nagekeken maar kwam niets tegen over grasmaaien. Wel over het oplaten van wensballonnen en dat is in Staphorst uiteraard verboden. En binnenkort in nog veel meer gemeenten. Waaruit blijkt dat Staphorst een voortrekkersrol vervuilt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100