Welke straf kun je verwachten op een TOMzitting (bij winkeldiefstal)?

Ik ben opgepakt voor strooptocht in 3 winkels. De waarde van de gestolen spullen waren ongeveer 250,- in totaal (4 parfum). Ik heb 6 uur op het buro gezeten en er is een procesverbaal opgemaakt. Dit is de eerste keer dat ik vastgezeten heb voor winkeldiefstal/strooptocht. Alleen liep er nog een onderzoek tegen mij van een andere diefstal die ik niet toegegeven heb (was buiten heterdaad, aangehouden in een andere winkel.) Ik heb van de rechercheur een TOM zitting gehad en ik vroeg me af welke straf ik zou kunnen krijgen. Ik heb geen inkomen dus kan niks betalen (zou anders iets van 1100,- worden). Waarschijnlijk word het dan een taak/leerstraf, zei de politie. Hoeveel uur zou dat dan ongeveer worden?

Ik moet me voor de zitting ook melden bij de balie Reclassering. Weet niet of dat nog wat betekent? Ik ben verder nooit opgepakt of wat dan ook, alleen een keer een boete voor een mes op zak.

Ik ben trouwens 18, dus meerderjarig. And i know, ik had het niet moeten doen enzo.

Weet jij het antwoord?

/2500

"Tijdens een TOM-zitting kan u een van de volgende voorstellen gedaan worden: - Een (voorwaardelijke) taakstraf en/of leerstraf (maximaal 120 uur). - Het betalen van een geldsom (via acceptgiro of direct contact of via pin). - Het vergoeden van de eventuele schade. - Het seponeren onder bepaalde voorwaarde(n). - Een combinatie van deze voorwaarden. Wordt de zaak door de parketsecretaris geseponeerd, dan betekent dit dat hij de zaak als het ware terzijde legt zonder oplegging van een verdere sanctie (taakstraf- en of leerstraf etc.) Wel kan de parketsecretaris een sepot aan bepaalde voorwaarden verbinden. U moet dan bijvoorbeeld denken aan de voorwaarde dat u zich binnen een proeftijd van twee jaren niet schuldig mag maken aan een strafbaar feit. Als u akkoord gaat met het voorstel en u voldoet aan de voorwaarden, dan wordt uw zaak niet meer aan een rechter voorgelegd. De voorstellen van de parketsecretaris zijn veelal ook iets gunstiger, dus lichter van aard, dan de straf die de officier van justitie zal eisen als het wel op een zitting voor de strafrechter aankomt. Als u de voorwaarden niet nakomt, bijvoorbeeld indien u de acceptgiro niet binnen de daarvoor gestelde termijn voldoet, of als u de taak- of leerstraf niet of niet naar behoren uitvoert. dan kan de officier van justitie u alsnog dagvaarden en komt uw zaak alsnog voor de rechter." Zie: http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrecht/het-openbaar-ministerie/artikelen/357/het-om-kan-u-een-voorstel-doen-om-strafvervolging-te-voorkomen%3A-de-transactie.htm De lengte van de taakstraf is dus maximaal 120 uur.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrech...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100