Heb ik recht op extra aanvullende bijstand als ik zelf pensioen met betalen?

Als beginnend fysiotherapeut is het nu moeilijk een baan te vinden, maar kan ik gelukkig een paar uur per week werken in een praktijk. Daardoor verdien ik niet veel en ontvang ik aanvullende bijstand. Mijn werkgever heeft geen pensioenregeling. Iedereen die werkt als fysiotherapeut in de vrijgevestigde praktijk in Nederland is verplicht pensioen bij SPF op te bouwen. Ik ben hierdoor verplicht 170 euro per maand te betalen, waardoor ik bijna niet meer rond kan komen. Heb ik nu recht op extra aanvullende bijstand van de gemeente? Zo nee, zou het voor mij dan voordeliger geweest zijn als mijn werkgever wel een pensioenregeling had?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is niemand verplicht een pensioen op te bouwen. Verder is pensioen een spaarpotje voor later, en de gemeente gaat voor jou géén spaarpotje opbouwen.

Ik heb mijn aanvankelijke antwoord verwijderd – inclusief uw en mijn reactie. U schrijft: mijn werkgever heeft geen pensioenvoorziening. Daardoor ben ik op het verkeerde been gezet. Want u bent wel degelijk collectief verzekerd. U draagt verplicht pensioen af aan het SPF. De gemeente kan in elk geval dit pensioen niet als vermogen zien – en u verplichten dit vermogen bij (aanvullende) bijstand op te eten. Blijft de vraag of u recht heeft op extra aanvullende bijstand nu uw inkomen zo laag is. De te betalen pensioenpremie is toch gekoppeld aan de hoogte van uw loon? Hoe de gemeente voor u de rekensom maakt is mij niet bekend. Als uw netto inkomen vanuit de fysiotherapie lager is dan het sociale minimum, krijgt u aanvullende bijstand. In uw netto inkomen zit de verplicht te betalen pensioenpremie lijkt me verdisconteerd. Net als de te betalen belasting. Het ontbrekende deel om tot een sociaal minimum te komen krijgt u als aanvullende bijstand uitgekeerd. Of u daarmee rond kan komen is geen vraag voor de gemeente. Hoe ik uw vraag dus moet interpreteren, weet ik eigenlijk niet zo goed. De verplicht te betalen pensioenpremie is een beetje een molensteen om uw nek, maar is geen reden voor meer aanvullende bijstand. De berekening voor aanvullende bijstand is immers al gemaakt toch?

Bronnen:
https://www.fysiopensioen.nl/Uw_Pensioenfo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100