Mag een bemiddelaar voor een huurcontract van woonruimte al deze gegevens opvragen EN kopieën opeisen?

De bemiddelaar wil:
- laatste 3 salarisstroken
- laatste 3 bankafschriften met salaris storting
- kopie ID/paspoort in kleur, beide kanten
- kopie bankpas in kleur, beide kanten!
- mijn werkgever, en mijn toestemming (handtekening) om mijn werkgever te checken of ik inderdaad wel in dienst ben bij dat bedrijf.

Is dit normaal? Mogen ze dit allemaal zomaar verlangen?
Op mijn bankafschriften staan dingen waar ze helemaal niets mee te maken hebben, en mijn bankpas mogen ze zien, maar een kopie van beide kanten.... Dat is toch raar..?!?

Het gaat om tijdelijke bewoning van een chalet, wat het vakantiepark heeft uitbesteed aan een externe bemiddelaar. Op mijn vraag waarom ze het uitbesteden kreeg ik als antwoord dat het externe bedrijf toestemming heeft om dit allemaal op te vragen en na te checken. Dan hoeft het vakantiepark deze rompslomp niet te doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

De bemiddelaar wil zijn client zeker stellen dat u de maandelijkse huur van het chalet kunt opbrengen. Het is gebruikelijk dat daarvoor een salarisstrook, een kopie van uw identiteitskaart en een kopie van uw bankpas voor gevraagd worden. Zo kan hij immers vaststellen wie u bent en kan dat ook gebruikt worden mochten er achteraf vragen komen (indien u bijvoorbeeld spullen meeneemt uit het chalet of wietplanten begint te verbouwen). Let overigens wel op dat bij het kopiëren van de identiteitskaart dat uw BSN en uw foto afgeschermd zijn. Vermeld ook duidelijk op het kopie (door de andere letters heen) dat het om een kopie tbv de huur van het chalet gaat. Zo verminderd u het risico op identiteitsfraude. Het is niet gebruikelijk om een bankafschrift te vragen. Sterker nog, op de loonstrook staat keurig vermeld naar welke rekening het geld gaat en dit kan hij vergelijken met de pinpas. Of het verboden is, dat dan weer niet. Volstaat een digitaal afschrift met alleen de salarisbijschrijvingen in dit geval niet? De toestemming om bij uw werkgever te vragen of u daar werkzaam bent klinkt mij ook vreemd in de oren. Ik zou hier niet zo maar op in gaan.

Bronnen:
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/Kopie-iden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100