Hoe hangt successie belasting samen met accijns op wijn?

Ik lees net:
'De prijs voor wijn gaat mogelijk volgend jaar omhoog, doordat de coalitiepartijen de accijns erop willen verhogen met 2,7 procent. De extra inkomsten van 7 miljoen euro willen de partijen gebruiken om voor ouders die van hun overleden kind erven de vrijstelling voor erfenisbelasting te verhogen van 2.000 euro naar 45.000.'

Hoe heeft dit nou een verband met elkaar? Zou het niet reeeler zijn die accijns te gebruiken om mensen met alcohol problemen te helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe hebben successierecht en accijns niets met elkaar te maken. De enige link tussen die 2 is dat het zorgt voor inkomsten. Als je dus kan zorgen dat je aan de ene kant de inkomsten kan verhogen (door dus de accijns hoger te maken) kan je aan de andere kant weer een impopulaire (en voor vele onzinnige) belasting verlagen (successierecht dus). Het is gewoon een kwestie van budgetten. Het totaalbedrag dat aan belasting binnen komt zal dus niet hoger worden, alleen de manier waarop de belasting geïnd wordt (via accijns of successierecht). Wat uiteindelijk met de belasting gebeurt is ook weer een budget-kwestie. Als je het simpel bekijkt (en ja... ik weet ook dat het niet helemaal reëel is, maar zo wordt het een stuk duidelijker) schuiven ze gewoon alle belasting op 1 grote hoop (inkomsten) en wordt daarvan van alles en nog wat betaald (dus ook hulp bij alcoholproblemen). Hondenbelasting wordt ook niet gebruikt om de stront van honden op te ruimen; het is ook gewoon een inkomstenbron van een gemeente. Daarmee kunnen ze weer ambtenaren betalen en projecten uitvoeren.

Ha, die Jelle; Welnee, de enige zorg die het ministerie van financiën heeft is het rondkrijgen van het huishoudboekje. Vestzak, broekzakmethode.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100