Mag mijn werkgever mij zomaar minder laten verdienen?

Ik werk bij de Stentor, ik kreeg eerst €2,66 voor elke verschijningsdag en toen kochten ze alle kranten in het gebied op en moest ik meer gaan lopen en nu krijg ik dus €0,75 voor elke verschijningsdag en ondanks dat ik nu meer werk verdien ik minder. €2,66 stond duidelijk in mijn contract. Mogen ze dat zomaar veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hangt van je contract af. Als er in je contract (arbeidsovereenkomst) vermeld staat dat jouw werkgever eenzijdig je loon of vergoedingen mag wijzigen en jij bent hiermee akkoord gegaan, dan doet jouw werkgever principe niets fout. Als er niks over het eenzijdig wijzigen van lonen in je contract staat, kan het nog zijn dat er andere omstandigheden zijn waardoor het er vaak op neerkomt dat je een loonsverlaging hebt te accepteren: - De ondernemersraad van een onderneming heeft ingestemd met de loonswijziging; - De financiële omstandigheden van het bedrijf zijn dusdanig dat een loonsverlaging noodzakelijk is (om bijvoorbeeld een faillissement te voorkomen) De loonswijziging moet echter wel redelijk zijn. En juist dat is vaak het punt waarop rechters zeggen dat de eenzijdige loonwijziging onrechtmatig is. Staat er dus niks over een eenzijdige aanpassing van je loon of je vergoedingen in het contract, ga dan met je werknemer in gesprek. Vraag schriftelijk waarom je minder betaald krijgt. Als dat niet één van de bovenstaande omstandigheden betreft, dan hebben zij in principe het recht niet om jouw loon zomaar aan te passen. Als het op een rechtszaak aankomt, sta jij in dat geval redelijk sterk. Toegevoegd na 2 minuten: Moet misschien nog even nadrukkelijk gezegd worden, ik maak het vaak mee dat ondanks dat een ondernemersraad heeft ingestemd met een loonswijziging, de rechter toch de werknemer gelijk geeft. Vind jij de loonsverlaging dus onredelijk, te groot, ga dan niet direct akkoord. Als jouw werkgever eventueel een rechtszaak begint, zul jij alsnog redelijk sterk staan. Dit is iets minder wanneer de financiële omstandigheden van het bedrijf niet goed zijn, omdat er dan vaak simpelweg niet genoeg geld is.

Dat kan. Alleen kun jij dan besluiten dat je niet meer voor de uitgever wil werken tegen de nieuwe voorwaarden. Als krantenbezorger heb je geen werkgever. Je hebt namelijk geen arbeidsovereenkomst. Een krantenbezorger is niet verplicht tot persoonlijke arbeidsverrichting: je kunt je desgewenst laten vervangen door je broer of zus, klasgenoot of weet ik wie. Toegevoegd na 2 minuten: Krantenbezorgers werken op basis van een een overeenkomst van opdracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100