Moeten wij de naam van ons feest veranderen wegens een ander feest op dezelfde datum met dezelfde naam? Zij willen juridische stappen ondernemen.

Ik organiseer een fuif in mijn gemeente met de naam X(voor de gemakkelijkheid) op 18 oktober. Nu de naam X is toevallig uit de bus gekomen na een brainstorm waar iedereen zei wat hij dacht. Nu hebben wij de melding gekregen dat er op 18 oktober ook een evenement plaatsvindt met de naam X in Brussel(hoe toevallig kan het zijn). Zij willen dat wij onze naam veranderen anders ondernemen zij juridische stappen. Hebben wij niet het recht om onzr fuif te noemen hoe wij zelf willen? En hebben zij een poot om op te staan?
Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

er is geen octrooi op de naam x feesten,dus ga je gang.en trek je van andere x feesten niks aan.. Toegevoegd na 3 minuten: http://vraagalex.nl/waarom-zijn-project-x-feesten-zo-populair/

Je kunt nagaan of de naam van het andere feest officieel gedeponeerd is, of is ondergebracht in een stichting o.i.d. die die naam voert. Als dat niet zo is, heeft de andere organisatie geen poot om op te staan volgens mij. Om het een beetje gezellig te houden kun je proberen tot een compromis te komen. Voeg bijvoorbeeld iets toe aan de naam van je feest, bijvoorbeeld de plaatsnaam, zodat het duidelijk te onderscheiden is van het andere feest. Of wijk uit naar een andere datum, als jullie echt concurrenten van elkaar zijn.

In dit geval hangt het af of jouw fuif een commercieel feest is met veel publiciteit om mensen binnen te halen, of een besloten feest waarvan de genodigden al bekend zijn. In het laatste geval hoef je nergens bang voor te zijn. Je kunt dan gewoon je feest houden met het door jou gekozen thema en naam. Gaat het echter om een open, met commercieel doel georganiseerd feest dan kan er juridisch wel een dispuut bestaan. Als de organisatoren van het Brusselse feest hun plannen en vergunningen al ruim tevoren geregeld hebben, dan hebben zij daar ook veel kosten voor moeten maken. Onder andere voor hun publiciteit en rechten, maar ook kosten van locatie en vergunningen. Bij het publiek kan verwarring ontstaan omdat op dezelfde datum een evenement plaatsvindt met eenzelfde naam maar op twee verschillende plaatsen. Dat kan tot omzetderving leiden bij de Brusselse organisatoren terwijl bij jullie een onverwacht grotere opkomst kan zijn. Als de Brusselse organisatie bij kort geding eist dat jullie je feest moeten afblazen dan hebben zij een grote kans van slagen. Dan mogen jullie dat feest niet op dezelfde dag houden en ook niet later of eerder met dezelfde naam. De naam is dan onderdeel van het commercieel plan. Het vonnis kan dan onder dwangsom ten uitvoer gelegd worden. Dus, om zo'n conflict te voorkomen rest je in dat geval niets anders dan alsnog een andere naam te kiezen voor jullie feest en daarmee naar buiten te treden. De datum maakt dan niet uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100