Wat mag nu wel en wat mag nu niet met die nieuwe alcohol en tabakswet?

Hele discussies zijn erover en ik snap er geen zak meer van. Dingen die ik zelf heb mee gemaakt:

Ik mocht geen sigaretten kopen hoewl ik 30 ben en een id bij me had. De kassiere verdacht mij er van dat ik ze voor een minderjarige wilde kopen (ik wou pinnen en ik was alleen boodschappen aan het doen. Ik heb met niemand staan praten)

Mijn nicht (26) moeder van 2 mocht geen bier kopen. Ze had id bij maar haar jongste dochter (2) zat in het winkelwagentje dus bier werd niet verkocht.

Mijn moeder (!!!60!!!) kreeg geen shag mee omdat ze haar portemonnee met id niet mee had.

In restaurants mogen ouders geen wijn of iets dergelijks bestellen voor zichzelf als er minderjarigen aan tafel zitten.

Iemand die kats bezopen in de supermarkt komt mag wel drank kopen.

Hoe zit het nu?

Toegevoegd na 10 minuten:
En dan vergeet ik nog de gevallen waarbij ouders alcohol kopen en waarbij de verkoop geweigerd wordt omdat hun tiener zoon/dochter erbij is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De nieuwe wet is dat je onder de 25 je ID moet laten zien. Ben jij 60 en winkel je alleen? Dan hoef jij niet je ID te laten zien en mag je dit weigeren. Om dit moment geldt inderdaad nog dat je geen alcohol of tabak mag kopen als er iemand bij je is die jonger dan 25 is en geen ID bij zich heeft. Dit is echter wel in discussie. Zo heeft een rechter laatst bepaald in een zaak dat een moeder best een fles wijn mag kopen als zij haar 2-jarige dochtertje bij zich heeft. Omdat hier nog discussie over gaande is, zul je er in de supermarkt vaak nog niet mee wegkomen (bang voor boetes). Hopelijk heb je hier iets aan:)

Als jij alcohol of tabak koopt mag er niemand bij je zijn die onder de 18 jaar is. En als die 18jaar of ouder is, moet ook die de ID laten zien. Ook is het wettelijk verplicht altijd je ID bij je te hebben en te laten zien als je deze producten koopt. Geen ID geen product(en). Ook de cassiere mag jou verdenken van iets dat niet klopt, als het niet zo. Zij hoeft jou niet dat product te verkopen. Toegevoegd na 35 seconden: als het niet zo = al is het niet zo *

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100