Krijg je geld terug van je uitvaartverzekering als je achteraf te hoog verzekerd bent?

Stel de crematie valt qua prijs ver onder mijn verzekerd bedrag, ben je dat bedrag wat overblijft kwijt of krijgen de nabestaanden dit geld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Of je geld terugkrijgt ligt aan de soort uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag. Dit bedrag kunnen zij gebruiken voor de uitvaart, maar bijvoorbeeld ook voor een vakantie. Dus als zij eerst de uitvaart betalen en daarna nog geld overhouden, dan kunnen ze daar mee doen wat ze willen. Zitten wel wat belastinghaken en ogen aan. Bij een natura-uitvaartverzekering gaat het anders. Daar keert de verzekeraar geen geld uit aan de nabestaanden, maar wordt de uitvaart direct betaald. Dus als de crematie goedkoper is dan de waarde van de uitvaartverzekering dan is dat zonde eigenlijk. De nabestaanden kunnen de uitvaart dan beter wat duurder maken (in overleg met de uitvaartverzorger) tot het bedrag van de verzekering is bereikt. Gekscherend voorbeeld: whiskey en kaviaar in plaats van koffie en cake. Een alternatief is om de verzekering te stoppen (premievrij maken) en een nieuwe verzekering te nemen tegen een lager verzekerd bedrag. Maar de kans is groot dat dit duurder is omdat je ouder bent geworden in de tussentijd (en misschien medisch iets hebt gekregen in de tussentijd).

Een uitvaartkostenverzekering keert minimaal een vooraf besproken bedrag uit om de kosten van de begrafenis of crematie te dekken. Als de begrafenis of crematie goedkoper uitvalt, kan de rest van het geld worden gebruikt om bijvoorbeeld successierechten of andere belastingen te betalen. Je bent dus geen geld kwijt. Dit is niet het geval, denk ik: Als je een natura uitvaartverzekering hebt, is er geen sprake van een verzekerd bedrag. Er is alleen vooraf besproken welke zaken zijn verzekerd en worden uitgevoerd. Er kan gedacht worden aan de kist, de crematie, de rouwstoet, de kistdragers en de rouwkaarten. Je krijgt hierbij geen geld terug.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Uitvaartverzekering
http://www.mistermoney.nl/uitvaart-in-natu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100