Kun je jezelf dood laten verklaren?

Ik heb ooit iemand gesproken die dat heeft gedaan om onder de alimentatie aan zijn ex vrouw uit te komen. Het klonk zeer geloofwaardig, maar ik vraag me af hoe je het voor elkaar krijgt. Betreffende persoon had geen paspoort meer en uiteraard kun je alle diensten van overheidsinstanties wel vergeten. Maar als dat allemaal geen probleem is, kan het dan en zo ja, hoe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien een persoon vermist is kan na 5 jaren een rechtsvermoeden van overlijden worden uitgesproken door de rechtbank (art 1:414 BW). Deze termijn is 1 jaar indien bij omstandigheden die de dood zeer aannemelijk maken. De rechtbank roept de vermiste persoon dan op, indien deze vervolgens niet verschijnt wordt het rechtsvermoeden van overlijden uitgesproken. De akte die wordt opgemaakt bewijst dan dwingend tegenover een ieder dat de vermiste op de dag van uitspraak is overleden. Je kunt dit dus niet zelf doen, maar je zou dit wel iemand anders kunnen laten doen.

Iedereen kan bij iedereen de dood constateren, zoals dat heet. Een arts zal alleen altijd de dood moeten vaststellen. Zelf naar het gemeentehuis lopen en zeggen dat je dood bent is onmogelijk, hiervoor moet een arts de dood vastgesteld hebben.

Een arts verklaard de dood . Ik vind het een hele typische vraag. sorry, maar leef !!!

hoogstens persoonlijk failliet verklaren maar jezelf dood laten verklaren lijkt me onwaarschijnlijk

De enige methode zou kunnen zijn, dat je verdwijnt. Wanneer je na een jaar of vijf nog steeds spoorloos bent, kunnen je familieleden je dood laten verklaren. Maar ja, wat als je dan weer terug wilt komen. Moet je alsnog met terugwerkende kracht betalen ;-)

Nee dat gaat niet, dat is een catch-22... Net zoals in de vietnam-oorlog, als een piloot uit de oorlog weg wilde, moest hij een formulier invullen dat hij ongeschikt was om verder te dienen vanwege ontoerekeningsvatbaarheid... En daar waar de formulieren beoordeeld werden, werd gezegd: Het feit dat er hier een brief ligt vanwege ontoerekeningsvatbaarheid is toerekeningsvatbaar, derhalve werd elke aanvraag afgewezen... Dat is een catch-22... Landloper worden is een optie, dat dan weer wel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100