Is het legaal om auteursrechtelijk beschermd materiaal afgeschermd online te zetten voor eigen gebruik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zolang het voor eigen gebruik is, bijvoorbeeld een personal cloud of een NAS met deze mogelijkheid, is het legaal. Zolang anderen er maar niet bij kunnen mag het.

De vraag die je stelt is niet met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Het is een grijs gebied, waarover nog niet zoveel jurisprudentie beschikbaar is. In principe schend je het auteursrecht als je beschermd materiaal 'verborgen en beveiligd' online zet. Dat heeft een aantal redenen. In de eerste plaats is het, volgens de letter van de wet, al niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermd werk te 'kopiëren': het maken van kopieën is één van de exclusieve rechten die een auteur heeft (bron 1). Als je b.v. een muziek-cd koopt of een schijfje waarop een computerspel of -programma staat, dan wordt op de verpakking of in de voorwaarden expliciet vermeld dat kopiëren niet is toegestaan: 'Het maken van verveelvoudigingen is niet toegestaan zonder toestemming van de auteursrechthebbende'. Hetzelfde geldt voor foto's. Vandaar de term 'copyright'; kopieerrecht dus. Dat er soepel met dat recht wordt omgegaan als het om 'persoonlijk gebruik' gaat, is vooral om praktische redenen: het is oncontroleerbaar. Maar 'indirect' betaal je wel een heffing voor copyright als je b.v. lege dvd's of een dvd recorder koopt. Terwijl je misschien alleen maar van plan bent om zelfgemaakte foto's vast te leggen en te vertonen. De opbrengst van die heffing wordt onder rechthebbenden verdeeld. Als je auteursrechtelijk beschermd materiaal online zet, zouden anderen, aan wie je de inlogcode geeft, daar op een eenvoudige manier bij kunnen komen. En daarmee wordt het auteursrecht met zekerheid geschonden. YouTube is daar heel streng in. Wanneer je een willekeurige video van de site downloadt en die, volledig afgeschermd en dus als verborgen 'privé'bestand, uploadt naar je eigen account, zal YouTube die video verwijderen. De reden? Anderen die eventueel over een link naar het afgeschermde bestand beschikken, zouden de video kunnen bekijken.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/internet/
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/spoe...

Neen, je mag dit niet afgeschermd online zetten. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is verboden, het maakt totaal niet uit of je het op een afgeschermde site zet of op een site die iedereen kan bezoeken. Hetzelfde zien we ook met betaal TV, zenders zijn afgeschermd voor andere dan leden echter ook zij moeten gewoon de auteursrechten voldoen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100