Mag een school een kind naar huis sturen als er bij dat kind hoofdluis geconstateerd is? Het kind werd niet meer in de klas toegelaten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag om te voorkomen dat andere kinderen ook hoofdluis krijgen.

Ja, het is de plicht van school om andere kinderen te beschermen. En luis stapt makkelijk over van het ene naar het andere kind. ps Ze mogen ook kinderen met andere overdraagbare ziekten naar huis sturen.

Jazeker mag dat ; het kind is namelijk dan een bron van besmetting, en die wil je NIET in de klas hebben, want voor je het weet loopt iedereen te krabben. De bedoeling is dat het kind thuis onmiddellijk goed behandeld wordt ,goed gekamt, schone kleding en jas aan, en dan kan het weer naar school. Meestal is dat de volgende dag, want er gaat wel even tijd in zitten. En dan moet moet je zeker twee weken dagelijks blijven kammen om zeker te weten dat de besmetting niet net zo hard weer opnieuw begint, want dan BLIJVEN ze je kind naar huis sturen, tenminste, als ze de nacontroles trouw uitvoeren. Juist daar gaat het vaak mis, en heb je soms hele epidemieën van hoofdluis in een groep. Goed in de gaten houden dus.

Bronnen:
Jaren als luizenmoeder op school gewerkt.

Jazeker, ik ben zelf ook leerkracht basisonderwijs en een kind dat luizen heeft mag de klas niet in. Dit is om te voorkomen dat de andere kinderen (in dezelfde klas of zelfs uit een andere klas) ook luizen krijgen. Stel het kind is aan het spelen op het schoolplein met iemand uit een andere klas en de luizen springen over naar dat kind.. Dat gaat zo snel, voor je het weet zit heel de school onder luizen, ok misschien een beetje overdreven maar het doorgeven gaat erg snel. De leerkracht zelf kan het immers ook overkrijgen! Toegevoegd na 20 minuten: -ook.. hoe kom ik daar toch bij? 'ook' leerkracht ..

Misschien mag het, maar geen van de scholen waar mijn kinderen ooit op gezeten hebben of zitten doet dat. Als men daarmee zou beginnen zou de reactie heel simpel zijn: geen toestemming meer tot controle. Het voorkomen van hoofdluis is zeker bij kleine kinderen erg lastig. Ze spelen te veel met elkaar, zitten te veel aan elkaar en hebben nog niet echt de discipline om jassen [sjaals, mutsen etc] consequent uit elkaar te houden. Het verhelpen van hoofdluis is weliswaar bewerkelijk maar wij hebben nog nooit gif hoeven gebruiken. Gewoon 1 tot 2 keer per dag met de netenkam kammen, beddengoed, knuffels, jassen en hoofddeksels reinigen en binnen 2 weken is het over.

Bronnen:
http://www.ouders.nl/mpri2003-luizentips.htm

In belgië krijgt het kind een briefje mee naar huis met inderdaad het voorstel om het kind thuis te hoiuden tot de luizen weg zijn en men doet er ook een briefje bij wat de ouder kan doen om de luizen te behandelen. Het kind mag niet naar school om te vermijden dat de andere kinderen ook hoofdluizen gaan krijgen. Het is natuurlijk zo dat een school dat op een informatieve en vriendelijke manier moet doen en niet vanuit een bestraffende houding want het kind zelf kan er waarschijnlijk niks aan doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100