Waarom worden nazi-misdadigers alsnog bestraft?

Ik las net het nieuwsbericht http://nos.nl/artikel/492788-auschwitzbewakers-opgespoord.html dat er 50 Nazi-bewakers opgespoord om deze mogelijk alsnog te vervolgen. Mijn vraag is met name, waarom deze mannen, die volgens het bericht allemaal in de 90 zitten, ruim 65 jaar na WO II nog vervolgd moeten worden?

Ik vind het natuurlijk verschrikkelijk wat ze hebben gedaan, maar ik denk dan dat 65 jaar leven met zoiets, al een straf op zich is. Daarnaast is er voor andere grote misdrijven ook een verjaringstermijn, waarom geldt dat niet hierop? Waarom word dit alsnog bestraft? Ik snap dat niet zo goed, vandaar dat ik zou willen weten waarom dat alsnog word gedaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waarom zou je iemand 65 jaar na de oorlog alsnog straffen? Wel, een hele goede reden zou kunnen zijn vanuit rechtvaardigheid. Ik weet z'n naam niet meer, maar er was een Nederlander gevonden die al die tijd, dus meer dan 60 jaar, na de oorlog in (West-) Duitsland had gewoond. Deze man had de Duitse nationaliteit aangenomen en in alle (gemoeds-) rust en in vrede, zonder angst (hij werd beschermd door de Duitse Overheid), gewerkt en gewoond in een dorpje / stadje in Duitsland. Zal je zeggen: So what? Nou, als iemand oorlogsmisdaden heeft begaan en weet dat hij gestraft zal worden en DUS het land ontvlucht en de DUITSE nationaliteit aanneemt om UITZETTING te VOORKOMEN, want Duitsland (net als de U.S.A. trouwens) geeft geen 'eigen mensen' aan een ander land om ze daar voor wat dan ook te laten berechten... Kortom hij is gevlucht en uiteindelijk gevonden. Waarom zou iemand de laatste jaren van zijn leven NIET in de cel zitten? en waarom zou je zo iemand met rust laten? Er staat nog steeds straf op die misdrijven, oorlogsmisdrijven (moord). Het feit dat deze man zolang op betrekkelijk korte afstand van Nederland in vrijheid heeft kunnen leven is voor zeer veel mensen een niet te "pruimen" feit... vanuit het rechtsgevoel is het niet juist.

Ze zijn al die tijd niet gevonden, dan kun je iets niet laten verjaren! Als je ze vindt kun je ze hun straf geven. Het is niet zo dat als iemand een ander vermoord maar ontsnapt dat dan er verjaring optreedt.

In Nederland is verjaring uitgesloten voor genocide, foltering, misdrijven tegen de menselijkheid en ernstige gewelds- en zedendelicten. In 1971 is ook de verjaring van oorlogsmisdaden opgeheven. Daarop werd echter één uitzondering gemaakt. Indertijd besloot de Tweede Kamer dat de afschaffing van de verjaringstermijn niet gold voor de oorlogsmisdrijven van Nederlandse militairen in Indonesië tussen 1945 en 1950.

Binnen de volkerenbond is afgesproken dat een daad tegen de mensheid nimmer verjaard, een oorlogsmisdaad is een daad tegen de mensheid. Dat een dergelijke daad nimmer verjaard is enkel en alleen om de mensen af te schrikken om dergelijke daden te ondernemen, echter uit de recente geschiedenis blijkt dat de afschrikking onvoldoende is en er nog steeds daden tegen de mensheid worden onder nomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100