Ik ben meerderjarig: hebben mijn ouders nog recht mij te verbieden om in een ander land te verblijven?

Ik leer al een tijdje een nieuwe taal in mijn vrije tijd, en wil begin zomer een programma van 2 tot 4 weken in het land van oorsprong gaan doen, dat verdere taallessen met culturele uitstapjes combineert. Mijn ouders willen dat echter niet. Ik ben eerder dit jaar al twee maanden in een ander land geweest waarbij ik in een gastgezin verbleef, waarvoor ik eveneens flink heb moeten discussiëren. Helaas valt er ditmaal niet met ze te praten, aangezien het een land betreft (Polen) dat in hun ogen 'gevaarlijk' is. Meer dan dat laten ze ook niet los, en van enige nuance willen ze ook niets weten.

Ik wil erg graag gaan. Ik ben net 18 en het feit dat ik een meisje ben, geeft wellicht reden tot bezorgdheid, maar ik zit niet in India he... Ik woon afhankelijk van de plaats ofwel bij een Pools gastgezin, ofwel intern op het onderwijsinstituut. Ze zijn -niet alleen in mijn ogen- altijd erg protectief geweest.

Toegevoegd na 46 seconden:
Mijn leeftijd, hun koppigheid en vooral de naar mijn mening onnodige ongerustheid maken dat ik erover denk om mijn tassen te pakken en gewoon te gaan.

Wellicht belangrijk om te zeggen: ik woon nog thuis. Ik betaal reis, verblijf en alles wat er bij komt kijken geheel zelf. Ik begrijp de bezorgdheid, maar Polen is geen ontwikkelingsland en ik wil nu eens af van de sterke invloed die ze op mijn doen en laten hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee ,ze hebben niet het recht het je te verbieden. Of ze ongelijk hebben dat moet nog maar blijken. Maak een plan zet dat op papier. Daarnaast ben je al een keer weggeweest toen hebben ze je ook niet gestopt dus er zal ook welmeer redenen voor zijn dat ze nu niet willen dat je gaat.denk niet dat je nu alles eerlijk zegt. Weglopen is een grote stap. Je beschadigd vertrouwen en wat als zedaarna zeggen succes maar hier mag je niet meer wonen. Al is de pannenkoek nog zo plat het heeft twee zijde.

Je bent vanaf je 18e jaar meerderjarig, dus handelingsbekwaam. Dat betekent volgens de wet dat je geheel zelf verantwoordelijk bent voor je handelingen, je keuzes , je daden. Je ouders zijn kennelijk erg bezorgd over je, maar zij kunnen je op geen enkele manier meer verplichten te doen wat zij willen. Jij bepaalt dat helemaal zelf en niemand anders. Veel overbezorgde ouders proberen hun volwassen kind te chanteren met hoe bedroefd en bang ze zijn etcetera. Ik weet dat het soms moeilijk is om je aan de greep van je ouders te onttrekken. Maar opvoeden betekent zelfstandig maken. Dat ben je nu. Maak er gebruik van en regel je eigen leven. Je ouders zullen uiteindelijk moeten inzien dat dat moet. Misschien blijven ze dat niet leuk vinden, jammer voor hen. Voor jou echter is er maar één route: je eigen leven. En dat bepaal je zelf, met de wet in de hand. Toegevoegd na 2 minuten: Je zult net als elk ander mens fouten maken,. Dat hoort bij het leven en daar leer je van! Toegevoegd na 1 dag: Minderjarigen zijn zij, die de ouderdom van achttien jaren niet hebben bereikt en niet gehuwd of geregistreerd zijn... ( BW art 1: 233).Ben je dus 18 of ouder, dan ben je handelingsbekwaam en eigen baas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100