is er een mop die strafbaar is ?

zijn er moppen die stafbaar zijn als je die op een site zet of gewoon vertelt

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag hierin godzijdank in Nederland vrij ver in gaan. Je hebt het dan over de vrijheid van meningsuiting die verankerd is in de grondwet. Maar er zijn beperkingen die te maken hebben met belediging, kwetsen van (religieuze) gevoelens. De vrijheid van meningsuiting is dus niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar.

Moppen worden niet met name genoemd in de wet. Moppen vallen uiteraard wel onder de Nederlandse wetgeving wat betreft smaad, ophitsing, discriminatie, vrijheid van meningsuiting, etc. Waar die grens vervolgens ligt is uiteindelijk aan de rechter. Eerst moet iemand je aanklagen omdat je een heel foute mop verteld hebt, dat moet dan ook nog eens bewezen zijn dat jij die mop vertelde, en niet je broer; en dan kan de rechter zich erover buigen of dat mocht of niet, en of je daardoor strafbaar bent. En dat kan alle kanten op gaan. Denk bijv aan Wilders die dingen roept. De helft van de Nederlandse juristen had hem al veroordeeld, de andere helft vindt nog steeds dat hij niets fout gedaan heeft. Dat zal ook gelden voor jouw foute mop. Wat ik te ver vind gaan, kun jij juist heel leuke humor vinden. Of wat op zich wel een leuke mop is, kan tegelijkertijd discriminerend of stigmatiserend zijn voor een bepaalde groep, of een persoon, en als daar iemand bij zit die je aanklaagt, ben je 'overgeleverd aan' de (onafhankelijke) rechter.

Bedreiging en majesteitsschennis is, voor zover ik weet, strafbaar. Als je die ingredienten in een mop stopt en iemand klaagt je aan, loop je het risico op strafrechtelijke vervolging. Voor godslastering geldt dat volgens mij sinds kort niet meer, en racisme wordt alleen vervolgd als het tot daden leidt.

Nee, in Nederland is het niet strafbaar om een MOP te vertellen of ergens op een site te zetten maar belediging kán strafbaar zijn: Situatie in Nederland De volgende gevallen zijn afzonderlijk strafbaar gesteld in artikel 267: belediging van een openbare instelling belediging van een ambtenaar tijdens of wegens de rechtmatige uitoefening van zijn functie: de Hoge Raad heeft op 22 september 2009 geoordeeld dat uitlatingen van de woorden "sukkels", "klootzakken", "losers" en "kankerlijers" tegenover het openbaar gezag onder omstandigheden beledigend en dus strafbaar zijn (zie HR 22 september 2009, LJN BI5623). belediging van een lid van de regering van een bevriende staat. Belediging van de Koning(in) en directe familie, ook bekend als majesteitsschennis, is strafbaar via artikelen 111-113 WvS. Gewone belediging is alleen strafbaar als het slachtoffer een klacht indient. http://nl.wikipedia.org/wiki/Belediging Dus als het echt een mop is waar iemand beledigd wordt en er kan bewezen worden dat jij dat op die site hebt gezet of hebt gezegd zou het strafbaar kúnnen zijn. Er is nog een aparte vorm van belediging die gedaan wordt als entertainment: Spotprenten, politieke cartoons of karikaturen kunnen ook als belediging bedoeld zijn. Schrijvers of muzikanten kunnen een stuk tekst, toneelstuk, roman, spotlied schrijven om een bepaalde persoon of bevolkingsgroep voor schut te zetten of iets aan te vallen. In sommige gevallen valt dit echter onder satire of parodie en is het strafrechtelijk niet vervolgbaar. Toch zijn er gevallen bekend waarbij men bepaalde artiesten via censuur heeft proberen bestrijden. De Belgische schrijver Herman Brusselmans staat erom bekend dat hij in zijn boeken en columns regelmatig Bekende Vlamingen beledigt. In 1999 voelde modeontwerpster Ann Demeulemeester zich hierdoor zo aangevallen dat ze juridisch Brusselmans' boek, "Guggenheimer Wast Witter" uit de handel liet nemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100