Mag een medewerker van een kinderopvang voorgeschreven medicatie geven na toestemming van een ouder en hoe zit het met verantwoordelijkheid?

Ik vroeg mij af of een medewerker van een NSO/BSO/VSO/KDV medicatie mag uitgeven aan een kind (zeg ritalin/antibiotica of paracetamol). Wat zijn de regels hier omtrent?
Ik werk bij als woonbegeleider en daar zijn cursussen voor waar door je bekwaam en bevoegd wordt. Maar je werkt in opdracht van een arts meestal. Hoe zit dat bij kinderen in kinderopvang? De ouders geven meestal mondeling en schriftelijk toestemming?
Ben je als medewerker dan nog steeds verantwoordelijk voor wat je uitgeeft, zoals (para)medisch personeel dat ook is?
Ik kan veel wetgeving vinden voor verpleegkundige ed. maar niet voor anders geschoolde (agogisch ed).

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer ouders schriftelijk toestemming hebben gegeven mag de begeleider medicijnen toedienen.

De kinderopvang heeft daar een protocol voor. Ze mogen voor geschreven medicatie geven mits er een formulier wordt ingevuld, ondertekent door oa ouders. Betreft het een medische handeling bijv de epi pen dan krijgt de medewerker eerst instructies van een arts en ook dan volgt er een formulier. ( op zo een formulier staat oa wat boor medicatie, hoeveelheid, doses, wanneer, houdbaarheidsdatum, welke arts + tel, tot wanneer deze gegeven moet worden enz) Paracetamol wordt niet in alle opvang gegeven. Vaak is het beleid als je bent, hoor je thuis!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100