kun je zomaar nederlandse nationaliteit opzeggen zodra je in amerika gaat wonen? ( kan dit direct zonder dubbele nationaliteit)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn een aantal situaties waarin je de Nederlandse nationaliteit kunt verliezen, vrijwillige en (waarschijnlijk) onvrijwillige. Meerderjarigen verliezen de Nederlandse nationaliteit door: "- vrijwillig een andere nationaliteit aan te nemen; - een verklaring van afstand af te leggen; - vrijwillig te dienen in een krijgsmacht van een staat die tegen Nederland of één van Nederlands bondgenoten vecht; - langer dan 10 jaar met een dubbele nationaliteit buiten Nederland te wonen. Op de eerste en vierde regel gelden uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u trouwt met iemand van een andere nationaliteit en zijn of haar nationaliteit aanneemt. U raakt de Nederlandse nationaliteit dan niet kwijt. Die uitzonderingen kunt u vinden in het document 'Uitzonderingen en toelichting op het verliezen van de Nederlandse nationaliteit'. " Er is nog een andere bepaling: "U kunt de Nederlandse nationaliteit alleen verliezen als u naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit heeft. De enige uitzondering daarop is als u de Nederlandse nationaliteit verliest na fraude." Dus je kunt afstand doen van je Nederlanderschap, maar dan moet je al een andere nationaliteit hebben. Logisch, want anders zou je stateloos worden in zo'n geval en besta je 'administratief' niet meer. Maar fraude is een uitzondering.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ne...

nee, niemand kan statenloos worden. je kan dus pas je nationaliteit opzeggen/ kwijtraken, als je een nieuwe nationaliteit hebt verworven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100