Stel je wil dmv een donor alleenstaande moeder worden, heeft dit gevolgen voor eventuele subsidies,uitkeringen en of toeslagen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

SUBSIDIES: in Nederland zijn we niet gewend het (alleenstaande) moederschap met subsidies te belonen. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland waar een thuisblijvende moeder € 100 per maand ontvangt. Er zijn wel fondsen voor studerende alleenstaande moeders. Zie de bron hieronder. Als informatie / fondsen wordt aangeklikt is een voorbeeldbrief te vinden waarmee een beroep gedaan kan worden op een bijdrage uit een fonds. TOESLAGEN: er zijn er vier. Kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag is hierboven al genoemd. Zorgtoeslag verandert niet door de geboorte van een kind. Maar een eventuele huurtoeslag wel! Als toetsingsinkomen geldt nu het inkomen dat ook voor toeslagpartners geldt, m.a.w: de huurtoeslag zal in vele gevallen hoger uitkomen en ook het maximuminkomen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag is hoger, circa € 30.000 i.p.v. € 22.000 Dan zijn er nog de KORTINGEN zoals inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaande ouderkorting. Voor de combinatiekorting geldt dat er minimaal een kleine € 5000 inkomen uit werk moet zijn. Als er een uitkering is is er geen recht op de combinatiekorting die kan variëren van € 1000 tot € 2100 (afgeronde bedragen 2012) De alleenstaande ouderkorting wordt ook gegeven als er een uitkering is. De hoogte varieert van € 947 bij een uitkering (kan ook WWB zijn) en oplopend tot maximaal € 2250 als er inkomen uit tegenwoordige arbeid is. NB: Een alleenstaande werkende moeder hoeft door de kortingen geen belasting te betalen bij een inkomen tot ruim € 20.000 ! Toegevoegd na 3 minuten: Voor het recht op bijstand (WWB) moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zie: http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=203

Bronnen:
http://www.studerendemoeders.nl/index.php?...

Op welke manier je moeder wordt heeft geen invloed op dat soort dingen. Wel veranderen er dingen door het ouderschap zelf. Denk aan kinderbijslag en allerlei toeslagen (belasting, zie link).

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100