Mag een zorg instelling waar mensen wonen zomaar een bordje voor de deur hangen? (mag dit volgens de privacywetgeving?)

mijn dochter woont in een begeleid wonen traject en nu heeft men tegen de wil in van de mensen die daar wonen wat ik van haar begreep een bordje (v/d stichting) voor de deur gehangen, nu vroeg ik mij eerlijk gezegd af of dit wel mag wegens in het kader van de privacywetgeving? (gezien dit om een woonvorm gaat i.p.v een bedrijf)

Toegevoegd na 19 minuten:
Dit bordje hangt inderdaad in de buurt van de (buiten)voordeur van de instelling.
Nee dat is waar, maar ik kan me voorstellen dat mijn dochter zich niet op haar gemak voelt dat het bordje aldaar hangt. Ik bedoel in de zin van iedereen kan zien wat hier gevestigd is nu heb ik wel eens een gesprek hier over proberen aan te gaan maar helaas wordt ik kan bestempelt als een onbezorgde ouder, nu vraag ik mij eigenlijk ook tegelijktijdig af of hier d.m.v. een procedure iets aan te doen is? (sommeren o.i.d.?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ga er vanuit dat het om een naambordje gaat. Is de naam bij de voordeur van de instelling gehangen of hangt deze aan de `prive` deur van jou dochter? Staan zowel de voor alsook de achternaam op dit bordje? Ik kan mij voorstellen dat in een grote instelling een naam bordje opgehangen word voor eventuele externen. (dokter, thuiszorg, andere bevoegden) In een kleine instelling zullen nauwelijks mensen komen dus een naambordje zal niemand (behalve de bewoners/begeleiders) zien. Kortom voor nu: iets meer informatie is gewenst. Toegevoegd na 2 minuten: Met direct daaropvolgend mijn excuses. Ik heb niet goed gelezen. De vraag van mij is dan: Hangt dit bordje bij de voordeur van de instelling? Zo ja: dan lijkt mij dit erg logisch en geen schending van privacy. Niemand kan aan het bordje zien wie er precies woont. Daarnaast moet een dergelijke instelling makkelijk te vinden zijn voor geinteresseerden (eventueel nieuwe bewoners, thuiszorg, enz.) Toegevoegd na 22 minuten: Na jou toevoeging: Ik vind het helemaal niet raar en zeker geen schending van privacy dat de instelling een beetje reclame maakt voor zichzelf. (ze hangen geen foto of naam neer tenslotte) Ik denk dat jij en vooral je dochter hier toch aan moet wennen. Ik als begeleider verstandelijk gehandicapten heb nog nooit in een instelling gewerkt waar geen reclame voor werd gemaakt. *zie novo, stichting de zijlen, philadelphia* Je kunt hier niks tegen doen.

Bij de buitendeur van de instelling mag de instelling ophangen wat zij willen. Zeker als het gaat om een pand/woning die eigendom is van de instelling. Zij willen en moeten ook herkenbaar zijn als instelling, neem ik aan. Maar ze mogen weer niet zomaar een bordje met de naam van je dochter ophangen. Als het gaat om een woning die je dochter zelf huurt, en de instelling slechts zorg en begeleiding levert (zoals de thuiszorg dat ook doet) dan hebben zij daar niets mee te maken natuurlijk. Je dochter mag dan haar eigen naambordje ophangen. Als de instelling graag een zorgpas wil ophangen ten behoeve van bijvoorbeeld het inklokken van medewerkers, mag je dochter in haar eigen huis bepalen waar die komt te hangen, en of dat op een voor anderen zichtbare plaats is of niet. Als het gaat om losse woningen in de wijk, die eigendom zijn van de instelling maar waar mensen zelf huur voor betalen, dan zal erover overlegd moeten worden. Als alleen je dochter er woont is het in feite haar huis, en heeft de instelling daar net zo min een bordje te hangen als bijvoorbeeld een woningbouwvereniging dat zou doen bij gewone huurhuizen. Maar bij een gezamenlijk complex, waar bijvoorbeeld meerdere woningen zijn gevestigd alsook een zorgpost of andere ruimte voor personeel, mogen zij bij hun eigen pand een eigen bordje hangen, als ze dat willen. Als er geen personeel aanwezig is en er meerdere zorgvragers wonen, zou het de instelling sieren als er in elk geval overleg mogelijk zou zijn. Dan zou het belang van de instelling (herkenbaarheid, reclame) afgewogen moeten worden tegen het belang van de bewoners.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100