Wat zijn de consequenties van het voor langere tijd 'uitlenen´ van je auto, waar moet je dan rekening mee houden ?

Een vriendin van mij wil graag een goedkoop autootje rijden, maar wil het om redenen waar ik hier verder niet op inga niet op haar naam. Het gaat om een periode van 3 tot 6 maanden, en natuurlijk ben ik bereid haar daar mee te helpen. De auto zou dan op mijn naam komen te staan, evenals de verzekering en wegenbelasting, maar zij gaat er in rijden en betaalt de kosten.
Natuurlijk zetten we alles over bijkomende mogelijke kosten (boetes, schade, aansprakelijkheid) op haar naam in de hoop en met de intentie dat er geen rare dingen gebeuren, maar een ongeluk kan maar in een klein hoekje zitten. Ik heb nog geen no claim omgebouwd omdat ik nog nooit een auto heb gehad op mijn naam, dus daar hoef ik niet bang voor te zijn, maar zijn er misschien belangrijke mogelijke implicaties die ik over het hoofd zie ?

Toegevoegd na 18 minuten:
Dit is wat ik op diverse verzekeringssites op de vraag- en antwoordkant kan vinden :

#
Andere bestuurder - Als ik iemand anders (een familielid of kennis) in mijn auto laat rijden, is hij/zij dan verzekerd?
Ja. Als eigenaar mag u natuurlijk zelf weten wie u de auto laat besturen. Rijdt er structureel iemand anders in uw auto, dan dient u dit aan Univé door te geven. Let wel: als die ander een schade veroorzaakt, kan dit wel nadelige gevolgen hebben voor de no-claimkorting die u heeft opgebouwd.

En er zijn toch ook mensen die een 'deeltijdauto' hebben, hoe werkt dat dan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In aanvulling op de reeds gegeven antwoorden: Het kan en mag, als je de verzekeraar vertelt dat niet jij, maar je vriendin de regelmatige bestuurder is. Begaat jouw vriendin strafbare feiten, dan word *jij* aansprakelijk gesteld. Dit kan gebeuren als zij drugs in je auto verstopt, of als zij 140 rijdt op een provinciale weg. Denk er ook aan wat er gebeurt als de WA- of de ongevallen-inzittenden-verzekering onvoldoende dekking biedt. Stel dat de standaard 5 M€ niet genoeg is omdat ze voor 6 M€ schade maakt - waar haal je zo snel een miljoen vandaan? Je zult zelf moeten nagaan of de redenen waarop je hier niet wilt ingaan, mogelijk strafbaar zijn. Licht ze de verzekering op, de bijstand, de belasting, de alimentatie? Zorg ervoor dat je niet medeplichtig wordt aan een misdrijf. Ik kan niet beoordelen of het haar voornamelijk gaat om de goedkoopte of om het niet op haar naam hebben staan. Is het het eerste, dan kun je overwegen om je te beperken tot een financiële donatie. Alle formaliteiten staan dan gewoon op haar naam. Een andere optie is dat ze een abonnement neemt op Greenwheels, Freewheels, of iets vergelijkbaars.

Dit valt onder oplichting van de verzekering. Op de bijgesloten link kun je hier meer over lezen. Overigens heeft het geen impact op jou no-claim maar wel op wat je maandelijks betaald. Het bedrag mag namelijk best verhoogd worden als je vaker ongelukken hebt gemaakt (ook zonder dat je no-claim had opgebouwd). Kort gezegd, NIET DOEN!

Bronnen:
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?19,2469489

Ik zou het sterk afraden! Je gaat er niet van uit, maar stel dat ze hehaaldelijk geflitst wordt? Jij krijgt de bekeuringen thuis, op jouw naam! Jij moet ze voorschieten en weer terug zien te krijgen... Om over ongevallen maar helemaal niet te praten... Mijn advies dus, als je vriendschap goed is en je wilt dat zo houden, niet doen....

Dit gaat alleen lukken als je als leasemaatschappij fungeert... Er tenminste van uit gaand dat je niet voor oplichting, fraude, katvanger en nog wat van dat soort strafbladvullers te boek wilt staan. Mocht het allemaal anders verlopen dan jij hoopt...

Je wilt het niet over de achterliggende reden hebben, maar stel die persoon heeft een bijstandsuitkering, dan is het voor haar stafbaar en ben jij medeverantwoordelijk. Afhankelijk van je eigen situatie zal je jouw plotselinge (hoge) uitgave ook moeten kunnen verantwoorden tegenover de balastingdienst (zwart geld??) ik zou het niet doen.

Een auto en een vrouw moet je niet uitlenen. je krijgt ze allebei gebruikt terug. kortom gezegd,gewoon niet aan beginnen.

Ja het kan. Zorg ervoor dat je dan een soort van huurcontract maakt zodat je ten allen tijde kunt bewijzen wie de vaste bestuurder is. Dit is van belang bij verkeersovertredingen, boets , aansprakelijkheid etc. En ook anderen hebben al gezegd: De verzekeraar MOET weten wie de vaste bestuurder is (of zijn...je kan ook 2 bestuurders opgeven geloof ik). Ga even langs een rechtswinkel of zoiets om dit goed op paier te krijgen. De eigenaar blijft overigens altijd aansprakelijk voor administratieve verplichtingen als APK, houderschaps belasting , dat de auto verzekerd is ed. In dit geval jij dus. Ook bij "verhuur" van de auto.

Ha, die Marleen; Sowieso contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Dan alle afspraken op papier ztten, dus ook over boetes en reparaties. En dan moet je ook iets regelen over de slijtage en vervangingen in die periode; die kosten van een auto zijn vrij moeilijk exact te becijferen. Hoeveel is je auto in die tijd in waarde gedaald? Hoever zijn de slijtagedelen inmiddels? Misschien is het nog slimmer om je auto (behalve de overschrijving van het kenteken) aan haar te verkopen en af te spreken dat je hem, na aftrek van een afgesproken bedrag, aan het eind van de leenperiode weer terugkoopt. Dan heb je altijd een borg.

Voor een auto verzekering geld dat je de hoofdbestuurder moet zijn. Punt. ZO zijn vele ouders fout bezig door zoonlief van net 18 een auto te geven/laten kopen en het op moeders naam te zetten. Het tegenargument is natuurlijk: Hoe komen ze erachter... Het blijft tegen de regels in, dus hou de eer aan jezelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100