Zijn er banken waarbij je bij internetbankieren de begunstigde ziet bij het invullen van het rekeningnummer? Of is dat verboden?

Dit om fouten te voorkomen.

Toegevoegd na 13 minuten:
Mijn bank schreef dit antwoord:

Bedankt voor uw bericht waarin u vraagt wanneer het mogelijk is dat de begunstigde gelijk zichtbaar word bij het invullen van een rekeningnummer. Graag informeer ik u hierover.

Het is niet mogelijk om gelijk de naam neer te zetten bij een overboeking. De SNS Bank weet namelijk niet welke namen er gekoppeld zitten aan rekeningen van de andere banken. En vanwege privacyvoorschriften worden deze ook niet vrijgegeven.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op snsbank.nl/klantenservice of neem contact op met SNS Klantenservice via 0900 - 18 50 (lokaal tarief). U kunt deze e-mail ook beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
SNS Bank

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ING, maar alleen bij ING tegenrekeningen.

Bij de ING als je geld overmaakt naar een ING rekening wel, bij overmaken naar een andere bank niet. Zou wel prettiger zijn.

Ja. Als je bij de ING (voormalig Postbank) een bedrag overmaakt naar een voormalig Postbank-rekeningnummer, controleert het systeem direct of de naam die je invult bij het rekeningnummer hoort. Zo niet, dan vraagt het systeem jou of het wel klopt. Bijvoorbeeld: jij maakt een bedrag over naar rekening 123456 ten name van Cryofile. Het systeem zal dan met rode tekst melden: " Bij de ING is onder deze Betaalrekening de naam Cryofiel bekend. Heeft u de juiste Betaalrekening ingevuld? Zo ja, klikt u dan op "Opslaan" om de opdracht op de verzendlijst op te slaan. " Op deze manier kun je zelfs achterhalen van wie een bepaald rekeningnummer is: je doet alsof je € 10 gaat overmaken naar een bepaald rekeningnummer, en als naam vul je xxx in. Daarna zal de rode foutmelding je vertellen op wiens naam dat rekeningnummer staat. Daarna annuleer je de overboeking omdat je de gewenste tenaamstellingsinformatie hebt verkregen. Toegevoegd na 43 seconden:   (Ik heb het bovenstaande zojuist even geprobeerd om zeker te weten dat mijn antwoord correct is.)

Nee, dat systeem is er niet bij internetbankieren. Dit heeft alles te maken met de privacy bescherming. Je zou op deze manier dan eenvoudig de bankgegevens van goed bij kas zittende wereldburgers kunnen achterhalen met mogelijk een grotere risicokans op misbruik. Er is dan ook geen bank die dit zal toepassen. Aan de andere kant heeft de bank wel de plicht de in internetbankieren ingevoerde gegevens omtrent banknummer en naam rekeninghouder te controleren op juistheid. Helaas ontbreekt deze controle nog wel eens of is gebrekkig. De uitvoering van zulke controles is nogal kostbaar en de bank bezuinigd daarop. In plaats daarvan neemt ze dan het risico dat verkeerde overschrijvingen op hun kosten later hersteld moeten worden. Dat is goedkoper dan elke betaling op juistheid te controleren. Dus blijft het opletten geblazen. Controleer je invoer voor je op de verzendknop drukt. Toegevoegd na 8 minuten: Ik lees hier ook dat ING dat wel doet met eigen rekeninghouders. Zij zijn dan een uitzondering maar dat zijn ze wel met meer dingen. Of het veilig is? Internetcriminelen zijn vandaag de dag steeds inventiever. Het is niet voor niets dat ING geen mededelingen doet over schadebedragen waar zij voor verantwoordelijk zijn als gevolg van misbruik van hun internetbankier systeem.

In theorie zou een bank, bij betaling naar een andere bank, een naam-nummer check moeten uitvoeren. Dus bijv: je boekt 10 euro over naar nr a1, voor jan klaas. De ontvangde bank moet dan melden: hey: a1 is niet van jan klaas. Dan krijg je een melding op je afschrift: naam-nummer-check failed. Nou, normaal gesproken doet iedereen het goed. Dus dan kan de sns bank makkelijk een database aanleggen wie welk nummer heeft. Het is dus meer een zaak van dat sns die moeite niet wilt nemen, dan dat het echt niet kan. Wel is het zo, dat als de sns de naam er al bijzet, indien je alleen een nummer invult, dat dan de naam-nummer check niet meer kan/nodig is tussen banken, maar dat de klant dat dan zelf zou moeten doen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100