Hoeveel jaar krijg cell straf als je iemand vermoord i.v.m zelfverdediging?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan niemand weten, alleen de rechter.

Dat ligt aan hoe. misschien 1 jaar (2/3) Maarja als je eerst de armen dan benen dan andere delen... dat gaat al langer worden. (Bijv. met pistool dan ben je ook schuldig voor wapenbezit)

Haha waarom de vraag? Als het goed is krijg je 10 dagen tot 1 jaar, aangezien je in dit land soms zelfs 1 jaar krijgt voor een gewone moord. Krijg je voor zelfverdediging vast minder maar dan moeten er echt hele harde bewijzen zijn dat het zelfverdediging was!

Je kunt ook zomaar vrijuit gaan. Dat hangt helemaal van de situatie af (en van de rechter, advocaten etc). Als iemand op jou schiet en jij gooit als reactie daarop bijvoorbeeld een kast ophem, die zodat hij sterft... tsja, dat had de rechter ook gedaan. Compleet afhankelijk van de situatie dus.

Als het echt zelfverdediging is, ga je vrijuit. Zo simpel is dat. Zelf verdediging moet wel wat aan regels voldoen. Iemand in de rug schieten bv is geen zelfverdediging.

Gewoon noodweer of noodweer exces: vrijuit

Moord is iemand ombrengen met voorbedachte rade. Dat komt dus nauwelijks voor als iemand uit zelfverdediging handelt. (Behalve dan de moeder die bang is dat haar ex haar kinderen wat aandoet en hij haar jarenlang mishandeld heeft, die een pistool koopt en hem neerschiet). Dan houdt de rechter rekening mee bij het bepalen van de strafmaat en die zal dan zelden tot nooit de maximale straf opleggen. Als je trouwens het geval bedoelt waarin iemand echt puur uit zelfverdediging iemand doodt (dus doodslag, geen voorbedachte rade, dus geen moord); dan kan de rechter je vrijspreken als bewezen kan worden verklaard dat je handelde uit noodweer. Het verdedigen van jezelf moet in dat geval wel proportioneel zijn (je mag niet iemand neerschieten als die je een stoot in je maag geeft) en het moet voldoen aan de subsidiariteitseis, dat wil zeggen dat je geen ander lichter middel had kunnen gebruiken of had kunnen wegrennen.

Dat is dan geen moord... Bij noodweer (noodweer exces) ben je geheel vrij van straf. Als iemand je aanvalt en / of zodanig bedreigd dat je zelf vreest voor je leven zul je derhalve straf vrij zijn. Voorwaarde: Je mag zelf geen enkele provocatie hebben gedaan richting je aanvaller zoals beledigingen, uitdage etc. Daarnaast kan de bewijslast ook lastig zijn, je moet wel betrouwbare getuigen hebben die bevestigen dat je jezelf verdedigde, of je aanvaller al een lang strafblad van geweldszaken jegens derden. Geeft iemand je een plaag tikje en je doodt hem/haar dan in een reactie dan kan je dood door schuld verwachten als aanklacht. Misschien doodslag als je door blijft gaan met slaan terwijl die persoon al niet meer in staat is je nog te bedreigen of zich zelf te verdedigen. Dood door schuld zal 2-5 jaar zijn, doodslag 5-9 jaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100