Artikel over de uiterste verkoopdatum: winkel aansprakelijk bij voedselvergiftiging?

Vanochtend kocht ik geheel onvermoedend een pakje kipfilet. Thuis kwam ik er achter dat het al 3 dagen over de datum was. Dit gebeurt normaal gesproken nooit bij die supermarkt, dus het moet wel een vergissing zijn. Maar stel nu dat ik het niet gezien had en ziek was geworden? Zou de winkel dan aansprakelijk zijn geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan nooit, om de simpele reden dat het niet aan te tonen valt. Je kunt ook ziek zijn geworden van een pakje kipfilet, dat je 14 dagen eerder al had gekocht. Je zou wel kans maken op een schadevergoeding als 100 mensen kipfilet hebben gekocht, en er allemaal ziek van zijn geworden. Want dan is de bewijsvoering veel eenvoudiger. Maar tegelijkertijd is dat ook theorie, want er liggen nooit zoveel pakjes kipfilet in de winkel die over de datum zijn, de meeste mensen zien het in de winkel al, en zij die het daar nog niet zagen, zien het thuis. Je schrijft zelf al, dat het bijna nooit gebeurt. Supermarkten willen dit ook voorkomen, en Jumbo pakt het dan ook heel handig aan. De verouderde spullen verdwijnen vanzelf, want spullen met houdbaarheidsdatums van de dag zelf, mag je gratis meenemen. Overigens valt met een beetje googelen snel te ontdekken, dat inkoopbedrijven zoals Sligro in de algemene voorwaarden iedere aansprakelijkheid al uitsluiten voor wat betreft overschrijding van de THT-datum. Als er dus iemand aansprakelijk is, dan is het de supermarkt zelf. Wel zou iemand, die echt tot het uiterste zou willen gaan, en er een hobby van maakt, om zoiets tot op de bodem uit te pluizen, een klacht kunnen indienen bij de voedsel en warenautoriteit. Want een supermarkt mag geen spullen verkopen die over de THT datum heen zijn. Zo'n supermarkt zou dan een waarschuwing kunnen krijgen, of als het steeds weer gebeurt, een boete. Maar ook dat is theorie, want een supermarkt laat het nooit zo ver komen. Niet alleen om gedonder met waarschuwingen of boetes te voorkomen, maar omdat het slecht is voor het imago van de supermarkt.

Nee, want je had ook reeds in de winkel kunnen constateren dat de verkoopdatum verstreken was. Het enige wat je kunt doen, is ze er op aanspreken.

Als jij er daadwerkelijk ziek van wordt en je kunt dan aan de hand van de kassabon nog aantonen dat het komt van het kipfile dan kan je weldegelijk de winkel aansprakelijk stellen voor de gederfde inkomsten, of er uitgekeerd gaat worden durf ik niet te stellen, ook jij hebt de verantwoordelijkheid om na te gaan of het wel aan de gestelde eisen voldoet, mede de tijd tussen koop en nuttigen zal daarbij een grote rol gaan spelen. Overigens zou een melding bij het nVWA niet verkeerd zijn, de winkelier heeft ook in deze de verantwoordelijkheid dat een dergelijk product niet meer in zijn winkel ligt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100