hoe is de advocatuur ontstaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

er was/is behoefte aan rechtspraak. vanuit dat gezichspunt onstaat de advocatuur sinds mensenheugenis. Toegevoegd na 2 minuten: plus dat in 2010 het tweehonderd jaar geleden is dat Napoleon de advocatuur reorganiseerde, nadat de Franse revolutionairen haar hadden afgeschaft. Na 1815 werd, zowel in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als in Nederland en België, verder gebouwd op deze Franse leest, al werd het al te autoritaire juk van de uitvoerende macht afgeworpen. Zowel in Nederland (procureurs) als in België (pleitbezorgers/avoués) werd een einde gemaakt aan de dubbele procesvertegenwoordiging. Nationale en internationale beroepsverenigingen werden opgericht. In België verscheen, malfunctioneerde en verdween weer de ‘Nationale Orde’. De advocaten claimen in een onafhankelijkheid als een soort vierde macht ter bescherming van de rechtsstaat. In de beroepsgroep deden zich in de loop van de negentiende en twintigste eeuw onder meer een vervrouwelijking, een specialisering en een democratisering voor.

Bronnen:
http://www.jongbloed.nl/code/nieuwsitem.as...

De Grieken waren waarschijnlijk de eersten die een soort van professionele advocaten hadden in hun samenleving. Enkele eeuwen voor christus heeft in Athene bijvoorbeeld Lysias een aantal rechtzaken bepleit en opgetekend. Deze papyrii zijn later teruggevonden. In die rechtzaken verdedigt hij verschillende mensen.

Een soorgelijke vraag is eerder gesteld: http://www.goeievraag.nl/vraag/advocaat-ontstaan.86857 Beste antwoord was toen: "Het beroep advocaat gaat heel ver terug de geschiedenis in. Al in de griekse oudheid zijn er redenaars te vinden die mensen bijstaan in een juridisch geschil. In de Romeinse tijd krijgt de advocaat een herkenbaarder gezicht. In het Romeinse recht was de rechter (de preator) meer een politiek ambt. De preator besliste, maar was niet (noodzakelijkerwijs) jurist. Een gedaagde kon zich daarom laten bijstaan door iemand die zich had gespecialiseerd in het recht. Een advocaat kan je dus al meer dan 2000 jaar inhuren."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100