Is het mogelijk om géén nationaliteit te hebben, op legale wijze?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, er zijn mensen die tussen wal en schip gevallen zijn en dat is niet altijd hun eigen schuld. Staatloosheid, ook wel stateloosheid genoemd, is het ontbreken van een nationaliteit. In 2000 telde Nederland volgens de IND 765 staatloze personen. Bijvoorbeeld: De Nederlandse strijders in dienst van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) . Hen werd bij terugkomst hun staatsburgerschap ontnomen, omdat zij hadden gediend in een vreemde krijgsmacht. Lees in de bron meer. Bijvoorbeeld over de Molukkers. Die waren staatloos en hoefden dat niet op te geven.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatloosheid

Nee. Je móet ergens ingeschreven staan.

Ik denk van wel. Maar dan alleen onder heel vreemde omstandigheden. Bijvoorbeeld: Je gaat op vakantie en je raakt betrokken bij een ongeval, waardoor je je geheugen verliest. Jij kunt niet vertellen wie je bent en aangezien je je paspoort op het moment van het ongeval niet bij je had, en er niemand is die jou kent, kun je niet worden geidentificeerd. Zoiets..?

En er zijn mensen uit minder ontwikkelde landen waar geen goede registratie van inwoners wordt bijgehouden, waardoor niet te bewijzen is dat ze burgers van dat land zijn. Dit heeft Staatloos en het komt regelmatig voor: http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatloosheid Maar als Nederlander kun je ook staatloos worden: In Nederland wordt je Nederlanderschap ingetrokken wanneer je in 'vreemde krijgsdienst' treedt. Je kunt dus dienst nemen in het leger van een ander land en daardoor je staatburgerschap van Nederland verliezen. http://www.legion-recrute.com/nl/

Wellicht als je geboren word op een vliegveld aangezien vliegvelden geen "nationaliteit" hebben.. ofwel stukjes land die tot geen één land behoren Toegevoegd na 1 minuut: Maar dat is uiteraard niet voor lang en waarschijnlijk moet je dan toch in het land van je ouders worden ingeschreven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100