Als je buiten gemeenschap van goederen trouwt is je partner dan niet verantwoordelijk, aanspreekbaar voor schulden voor het huwelijk gemaakt?

Een vriend is getrouwd met een vrouw die voor haar huwelijk veel schulden heeft gemaakt, ze probeert nu steeds afbetalingsregelingen te treffen, maar sommige schuldeisers zijn lastig, toch wil ze wel af betalen. Ze heeft een eigen bescheiden inkomen, dat ze daarvoor kan gebruiken.
Mijn vriend heeft het financieel ook niet makkelijk en wordt wel een beetje ongemakkelijk van deze situatie.

Toegevoegd na 9 minuten:
Afgezien van het feit dat je natuurlijk gewoon meldt dat je getrouwd bent,kunnen schuldeisers ergens zien of je getrouwd bent.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt er van af op welke huwelijkse voorwaarde je bent getrouwd. Het contract wat destijds bij een notaris moet zijn opgemaakt geeft daarop antwoord. Huwelijkse voorwaarden is n.l geen standaard contract en het kan worden aangepast aan de situatie waarin je op dat moment verkeerde. Dus lees het kopiecontract, wat je zeker in je bezit hebt, goed door, want daarin alleen kun je het juiste antwoord vinden. Bij de gemeente kan men opvragen of iemand getrouwd is en via een notaris of iemand op huwelijkse voorwarden getrouwd is. Er zijn verschillende redenen die vaak als aanleiding gelden voor de wens voor huwelijkse voorwaarden.  Eén van beiden heeft een groter vermogen. Zit er echt veel verschil tussen de vermogens van beide partners, dan zijn huwelijkse voorwaarden een logische keus. Vaak vinden de partners het dan toch oneerlijk om het vermogen gemeenschappelijk te laten worden.  Kinderen uit een vorig huwelijk. Vaak wil men dan de vermogens gescheiden houden.  Eén van beiden heeft een eigen bedrijf. In het geval van gemeenschap van goederen kunnen schuldeisers van het bedrijf dan ook het vermogen van de andere partner aanspreken. Dit kan worden uitgesloten met huwelijkse voorwaarden.

Bij het opmaken van huwelijkse voorwaarden kun je inderdaad een huwelijk instellen zonder gemeenschap van goederen. Je bent dan niet aansprakelijk voor de schulden van je partner. Toegevoegd na 9 minuten: Je kunt binnen een bestaand huwelijk de gvg opheffen op basis van art 1:109 BW indien je partner veel schulden maakt. Je bent overigens wel aansprakelijk voor de kosten van de huishouding ongeacht of je huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt of niet (vlgns art 1:85 BW) Toegevoegd na 12 minuten: Schuldeisers kunnen zien of je getrouwd bent in bijvoorbeeld GBA van de gemeente.

Buiten gemeenschap van goederen trouwen betekent, dat ieder zijn/haar eigen eigendommen en inkomen heeft en houdt. Zelf ben ik ook, lang geleden, zo getrouwd, en gillend van de lach hebben we elk theelepeltje en tupperware-bakje op 'onze' eigen lijst geschreven vóór we bij elkaar gingen wonen. Waardoor ik ook alles wat ik meegenomen had, weer mee kon nemen, toen we uit elkaar gingen... Als je vriend de situatie ongemakkelijk vindt, is de verdeling van de financieele last van het huishouden misschien niet goed verdeeld : ze zullen duidelijke afspraken moeten maken, hoeveel ze allebei aan het 'dagelijkse' leven bijdragen per maand. Als hij overal voor betaalt, terwijl zij haar hele inkomen gebruikt om haar schulden af te betalen, kan hij zich daarbij wel ongemakkelijk voelen, maar misschien hebben ze dat zo afgesproken. En anders moeten ze daar afspraken over maken. Het is aan hen......

Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt zul je bij een gezamenlijk huishouding een verdeling afspreken (vastleggen, anders kan een rechter alsnog moeilijk gaan doen!), deze verdeling moet op redelijkheid gestoeld zijn, en zou bijvoorbeeld in kunnen houden dat er 80% van beider inkomens in de pot terecht komt vanwaaruit de dagelijkse levensbehoefte, huishouding, vaste lasten etc betaald worden. Zo lang je maar op papier een keurig gescheiden eigen boedel aanhoudt zullen haar schuldeisers niet aan zijn geld kunnen komen. Echter, de inbreng in de gezamenlijke pot is geen hard vaststaand feit en er zal bij een eventueel schuldsaneringstraject wel aan getornd worden. Om te voorkomen dat de man zich ongemakkelijk voelt en om te voorkomen dat er juridisch gezien op een gegeven moment gewoon een gezamenlijke huishouding gevoerd wordt (dan kan een rechter dus de huwelijkse voorwaarde ongegrond verklaren en ben je alsnog ineens op huwelijkse voorwaarden getrouwd!!) moet je daarbij zorgen dat er een schuldbekentenis van de vrouw naar de man komt. Oftewel, stel dat is afgesproken dat ze beide 800,- per maand inbrengen en zij kan omdat er schulden aan derden moeten worden afgelost slechts 250 inbrengen, dan moet je op papier zetten dat er per maand een schuld van 550, euro aan de gezamenlijke pot is opgebouwd. Dit alles uiteraard alleen op papier, maar wel met een minimale rente en opeisbaar door de man. Op die wijze creert zij omdat ze nu niet volledig kan deelnemen aan de gezamenlijke boedel weliswaar een nieuwe schuld, maar deze is slechts op papier. Als al haar schulden aan derden zijn afbetaald, blijft de man gewoon maandelijk 80% en de vrouw 100% in de boedel storten zodat de opgelopen "interne" schuld vereffend wordt. Pas op met kwijtscheldingen en degelijke, alles om te voorkomen dat de hele overeenkomst doorgeprikt wordt. Overigens, ja, je burgerlijke staat is gewoon inzichtelijk voor gerechtsdeurwaarders en dergelijke, staat namelijk in de gemeentelijk register en dat mogen zij inzien.

Schulden die bestonden voor het huwelijk maken -indien beschreven- geen deel uit van het huwelijkse gebeuren en zullen door betreffende partner voldaan moeten worden. Binnen het huwelijk is echter onderhouding en verzorgingsplicht jegens elkander. Dat houdt in , dat gehuwden zolang ze gehuwd zijn, niet verschoond blijven van doorwerkend voorhuwelijkse (geld)problematiek. Er is nu eenmaal een groot verschil tussen theorie en praktijk, als je beminde echtgenoot (M/V) leidt onder deze zorgen, lijd je dus gewoon mee en hebt medelijden, dus ga je je huwelijkspartner ook daadwerkelijk helpen. Je zult eerst moeten delen voordat je je kunt vermenigvuldigen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100