Welke wet zegt dat een man wel topless over straat mag (ook al is het niet netjes), en een vrouw niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij heeft het te maken met verstoring van de openbare orde. Vrouwen hebben geslachtsdelen op hun bovenlichaam en mannen niet, dus dat zou dan de openbare orde kunnen verstoren.

ik geloof niet eens dat er een wet voor is dit is zeg maar een ongeschreven regel en die regel heft nog niet eens zozeer met dresscode te maken maar meer met driften

Er is geen wet, die dat met zoveel woorden zegt,de meeste steden hebben een APV, waarin staat dat je passend gekleed dient te zijn. Wat passend is, kan op meerdere manieren geinterpreteerd worden.

die is er niet ,behalve de wet die bepaald dat je je niet aanstootgevend mag gedragen ,wat aanstootgevend gedrag is ,is aan de persoon die controleert te bepalen

Er is geen wet die duidelijk onderscheid maakt tussen een ontbloot mannen of vrouwen bovenlichaam. Het hangt af van het feit of er naar de algemene normen en waarden er aanstoot aangegeven gaat worden. En dan komt artikel 239 van het wetboek van strafrecht om de hoek kijken. Betreft de wet: schennis van de eerbaarheid. Of je er voor wordt vervolgd is een tweede, dat is aan de rechter. Een stukje bespreking van die wet ter verduidelijking: Het is niet voldoende dat het schaamtegevoel van degene, tegenover wie de handeling wordt gepleegd of die er getuige van is, wordt gekwetst - deze kan zich wel eens abnormaal spoedig geërgerd voelen -; de daad moet naar de algemene opvatting aanstoot geven. Met ‘eerbaarheid’ wordt volgens de Hoge Raad in dit artikel bedoeld de eerbaarheid als algemeen begrip, zoals dat moet worden opgevat naar de hier te lande heersende zeden, die worden bepaald door de bij een belangrijke meerderheid van het Nederlandse volk op dit punt levende opvattingen (HR 19 november 1974, NJ 1975, 133, Egmondse nudist-arrest).

Bronnen:
Stapel en de Koning Wetgeving

Dat staat in geen enkele wet. Het heeft te maken met de gewoonten van een land, een volk. Er zijn vele landen en gebieden in de wereld waarbij het volkomen normaal is voor een vrouw om 'topless' over straat te gaan. Ga maar eens in bepaalde Afrikaanse landen kijken. In Westerse landen is het 'not done', omdat door de eeuwen heen de borsten van de vrouw als aanstootgevend en erotisch worden gezien. Kortom: De normen en waarden van het land bepalen wat wel en niet 'mag en kan'.

Zelfs als er geen wet is, zegt je gevoel voor wat fatsoenlijk is dat een vrouw niet met blote borsten over straat kan. Het is dus een innerlijke wet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100