Als je op een schrikkeldag geboren bent (29februari), wanneer ben je dan in gewone jaren voor de wet jarig?

Je mag trouwen op je 18e, alcohol kopen op je 16e. Het is dus belangrijk om te weten wanneer je voor de wet jarig bent. Is dat in dit geval 28 februari of 1 maart? En nog belangrijker..waar staat dit in de wet?

Weet jij het antwoord?

/2500

In een jaar zitten er 365 dagen.. je wordt na 365 dagen 1 jaar ouder.. Dus reken maar uit op welke dag je komt als je 365 dagen verder telt. Volgens mij 1 maart.

Op 28 februari is het nog geen 29 februari geweest, dus kan ben je dan sowieso nog niet jarig 'voor de wet' op de 28e. Het is de dag die volgt op de 28e februari waarop je 'voor de wet' jarig bent dan. In schrikkeljaren is dit de 29e februari, in gewone jaren is die dag er niet en dus zal er uitgeweken moeten worden naar 1 maart.

1 maart als je goed telt

Ik denk misschien logisch, maar ik denk als je op 29 februari om 0:30 geboren bent bijvoorbeeld de 28ste gaat vieren en om bijvoorbeeld 23:30 1 maart. Of de ouders mogen zelf kiezen. Maar ik weet t niet helemaal zeker

De wet zegt niets over de dag waarop je jarig bent. Als het gaat om het bereiken van een bepaalde leeftijd dan is in een niet-schrikkeljaar dat op 1 maart het geval. Dus 1 maart vervangt 29 februari in niet-schrikkeljaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100