Als telefonisch consulent doe ik thuiswerk. Ik verdien rond de 175 euro per maand. Mag ik dit verdienen terwijl ik een bijstandsuitkering heb?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet BIJ je uitkering. Die bijstand is bedoeld voor mensen die helemaal niks kunnen om in hun levensonderhoud te voorzien. Alles wat je wel zelf kan moet in mindering worden gebracht op datgene wat je zomaar krijgt. Tijdens de periode waarin bijstand wordt ontvangen, worden de ontvangen inkomsten op de uitkering in mindering gebracht. Dit wordt gecontroleerd en kan leiden tot korting op of intrekking van de uitkering. Dit geldt ook voor het niet doorgeven van relevante wijzigingen in iemands situatie, zoals het gaan voeren van een gezamenlijke huishouding.

Als je een uitkering hebt die je verdiensten te melden bij de uitkeringsverstrekker. In sommige gevallen mag je het bijverdienen in andere gevallen houden ze deel in van je uitkering in. Daar je niet aangeeft wat voor uitkering hebt is het zo niet te beoordelen

Aanvulling op het bovenstaande: als je om die reden (je verdienste wordt geheel of gedeeltelijk in mindering gebracht op je uitkering) de bijverdienste stopt, en de gemeente komt daar achter, krijg je een strafkorting. Je hebt immers vrijwillig een bron van inkomsten beeindigd. En het is nog steeds zo dat je eerst moet proberen zelf een salaris te verdienen, en pas dan een beroep op een (aanvullende) uitkering kunt doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100