Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is een arts verplicht toe te geven als je vraagt of je een placebo krijgt.?

heb slapen loze nachten, zie hier het aanwezige tijdstip als bewijs.
2 uur geleden temazepam ingenomen. ik ben nog steeds klaarwakker.
ik ben gaan douchen in bed gaan liggen, toen weer uit bed gegaan omdat het plafond gaat vervelen.
ik heb dus sterk het vermoeden dat ik een placebo krijg. als ik dit aan mijn arts vraag is hij dan verplicht toe te geven dat het zo is?

Toegevoegd na 49 seconden:
gisteren zonder douchen.
eergisteren 2 uur voor het slapen niet meer naar beeldschermen gekeken.
warme thee
of melk de dagen ervoor. niets helpt.

Toegevoegd na 2 minuten:
wat ik wel kwijt ben is dat ik VOOR het gebruik ben van placebo's

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wetgeving
4.3K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Temazepam werkt niet bij iedereen (en zeker niet voor langere tijd). Misschien is dat het probleem.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Placebo's zijn uitstekende middelen om de werking van geneesmiddelen te onderzoeken. Van een groep mensen krijgt de helft het werkzame middel en de andere helft het placebo, dat in niets verschilt van het werkzame middel, op de werkzame stof na. Zo'n onderzoek, een RCT (randomized controlled trial) is altijd dubbelblind, ook de verstrekker weet niet welk middel hij geeft.

Het placebo-effect bestaat echt. Als je niet beter weet dat je een werkzaam medicijn inneemt heeft het geheel of gedeeltelijk het gewenste effect, met name bij psychofarmaca. Echter, dat effect neemt na enkele dagen al af. Om het iets ingewikkelder te maken neemt het effect van benzodiazepinen in de loop der tijd ook af waarna zich slechts bijwerkingen manifesteren. Temazepam is een benzodiazepine. Die kun je gedurende korte tijd dagelijks nemen maar na één, twee weken beter niet meer dagelijks.

Ik heb vroeger in de psychiatrie wel meegemaakt dat er met placebo's werd gewerkt. Vroeger of later val je, door het twijfelachtige effect, als behandelaar altijd door de mand, waarna de therapeutische relatie met de patiënt ver te zoeken is.

Ik vind dat je een behandelaar moet kunnen vertrouwen, waarbij wederzijds gemaakte fouten bespreekbaar zijn. Met een placebo loop je het risico die vertrouwensrelatie te beschadigen. Ik zou me bij iedere volgende stap afvragen of ik niet belazerd word. Dat zou mijn rust ook niet ten goede komen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Het antwoord op je vraag is heel simpel: een (huis)arts mag nooit een placebo voorschrijven zonder dat een patiënt daarvan op de hoogte is. Hij/zij zal het ook nooit doen, behalve wanneer je b.v. deelneemt aan het testen van een nieuw medicijn om de werkzaamheid te controleren.
(Lees meer...)
Pieter2011
12 jaar geleden
Cryofiel
12 jaar geleden
Klopt. In de geneeskunde staat openheid naar de patiënt centraal. Soms is dat jammer, want met een placebo kun je vaak veel bereiken. Maar ja, we hebben ruim 40 jaar geleden gekozen dat openheid toch belangrijker is.
Ik zal wel gewoon antwoord op je vraag geven. Een arts is ten alle tijden verplicht je te vertellen of je een Placebo krijgt of niet. Dit ziet er meestal zo uit dat de arts jou vertelt dat hij jou zowel placebo's gaat geven als medicatie met bepaalde stoffen. Dit gebeurd vaak in onderzoeken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien omdat je weet dat je wakker gaat liggen je lichaam zich daarop instelt en je wakker blijft?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
temazepam ziet eruit als een geelachtige pil die doorzichtig is, als het er zo uitziet is het geen placebo.
het is wel dubbel want als een arts je een placebo geeft en dit zegt dan is het effect weg van de placebo omdat je dan weet dat die nep is maar een arts mag niks geven zonder jou toestemming en is verplicht om te vertellen wat hij je wil geven, als je echt al (bijna) alles hebt geprobeerd kun je jezelf laten onderzoeken in een slaapkliniek, dit kan een uitkomst bieden,. er zijn helaas best veel mensen die niet kunnen slapen of zeer slecht.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Alleen als je aan een wetenschappelijk onderzoek meedoet, kun je in plaats van een medicijn een placebo krijgen. De arts die het je voorschrijft, weet zelf niet wie medicijnen krijgen en wie de placebo`s krijgen. Een arts kan dus pas ook na het onderzoek tegen je zeggen of je een placebo hebt gekregen of niet.
Ik denk niet dat je een placebo hebt gekregen.

Het kan zijn dat je een te lage dosering hebt gekregen, misschien kun je met je arts overleggen of een verhoging mogelijk is?
Verder is het ontzettend frustrerend maar kun je weinig meer doen dan je houden aan alle "regels" omtrent slapen. Je noemde er zelf al een aantal, waar je ook nog aan kunt denken is voldoende lichaamsbeweging overdag, wandeling voor het slapen, zorgen dat je het koud hebt voordat je gaat slapen etc etc.

Wat handig is (doe je misschien al) is om bij te houden hoe veel je wel slaapt en wanneer, wanneer je naar bed gaat en hoe laat je je temazepam inneemt. Deze informatie kan handig zijn voor je arts omdat "ik slaap slecht" ontzettend veel verschillende dingen kan betekenen. Als jij dat kunt verduidelijk met feiten, kan hij beter inschatten wat er aan de hand is en wat je nodig hebt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee, dat is hij niet. Waarom zou hij.
Hij handelt vanuit de visie wat het beste voor jou is. Het niet vertellen van de waarheid kan volgens hem in je voordeel zijn.
\
O.a. bij het NVVE kun je de voorgeschreven pillen laten testen.
Houdbaarheid en bewaarcondities
De meeste medicamenten behouden hun volle werking gedurende gemiddeld tien jaar, mits ze goed bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats in een luchtdichte verpakking en liefst in de originele ongeopende verzegelde verpakking. De kans dat capsules hun werking lang blijven behouden is kleiner dan bij tabletten. Op de meeste verpakkingen van geneesmiddelen is een houdbaarheidsdatum vermeld. De datum die genoemd wordt geldt met name voor reeds geopende doosjes en reeds gebruikte strippen (‘na openen’ of ‘na aanbreken’).

Bewaar geen medicamenten in de koelkast, tenzij ze goed beschermd worden tegen vocht. Een koelkast is trouwens ook veel te gemakkelijk toegankelijk voor anderen. Om die reden is het raadzaam de medicijnen op moeilijk toegankelijke plaatsen te bewaren, zoals in een kluis of brandkast.

Het kan voorkomen dat u beschikt over medicijnen die u al lang geleden heeft gekocht of waarvan het om andere redenen onduidelijk is of de vermelde werkzame stoffen nog wel kloppen. U kunt deze medicijnen bij een laboratorium (Farmalyse) laten analyseren. Hiervoor vindt u een aanvraagformulier onderaan in de inhoudsopgave. Op het aanvraagformulier staan de voorwaarden, kosten en analyseperiode vermeld. Het formulier is ook op te vragen bij de Ledenondersteuningsdienst.
NB Vesparax kan niet getest worden door Farmalyse!

http://www.nvve.nl/nvve2/pagina.asp?pagkey=145342
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding