Mag een mens ervoor kiezen om een orgaan te doneren aan bijv. Zijn lievelingsvarken

Bij het uitzonderlijke toeval dat diegene dood gaat en exact op dat moment het et varken een nieuw hart nodig (puur toeval wat waarschijnlijk nooit gebeurt maar toch!)

Weet jij het antwoord?

/2500

ik vermoed dat ze je dan in het gekkenhuis stoppen ;) oh nee je bent al dood ;) Maar je erfgenamen spannen meteen een rechtzaak aan om je gek te verklaren. dus nee dat zal nooit gebeuren

Je kan niet zomaar een lukraak mensenhart in een lukraak varken zetten, organen moeten ook nog geschikt zijn voor transplantatie, binnen het uur is dat varken waarschijnlijk eveneens morsdood.

Nee, dat is praktisch onmogelijk, daar menselijke organen door dieren afgestoten worden.

Volgens mij kunnen mensen alleen hartkleppen van varkens krijgen, geen heel hart. Omdat een varken in bepaalde opzichten erg op ons lijkt hebben varkensorganen een goede kans niet afgestoten te worden door het menselijk lichaam. Het klinkt aannemelijk dat wetenschappers na voldoende experimenteren er in zullen slagen een varken mensen hartkleppen te geven. Maar ik weet zeker dat dit nooit geprobeerd is... Zie jij de krantenkoppen al voor je?

Lijkt me niet. Als jij opgegeven hebt dat je donor wil zijn lijkt het me dat je hart naar iemand op de donorlijst gaat. Kan me niet voorstellen dat een varken voorrang krijgt en dat ze met dat dier in een ziekenhuis een transplantatie uitvoeren. Nee dus.

Geen match en daarbij een varken zal niet in leven worden gehouden.

Nee, je kan in Nederland alleen donor zijn voor mensen. Er is namelijk een landelijk (Europees zelfs) bestuur dat bepaalt wie een orgaan krijgt. Dat doen ze aan de hand van een lijst met allerlei ingewikkelde codes die aangeven hoe ziek iemand is etc. Op die lijst staan geen varkens, dus je organen gaan nooit naar een varken. Je mag alleen zelf bepalen naar wie een orgaan gaat als je nog leeft (en blijft leven) als je bijvoorbeeld een nier of stuk lever aan een familielid doneert. Als je echt graag wilt dat je organen naar een varken gaan zou je nog je lichaam aan de wetenschap kunnen doneren, misschien dat zij het eens willen proberen :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100