Rijbewijs als identiteitsbewijs

Naast het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart wordt ook het Nederlands rijbewijs erkend als een officieel identificatiemiddel (opgezocht op Wikipedia). Voor mijn werk moest ik naar een grote energiecentrale (in Nederland) en meldde mij bij de portier voor een toegangspas. Tot mijn stomme verbazing werd mijn rijbewijs niet geaccepteerd als identiteitsbewijs (een paspoort wel), terwijl het rijbewijs een officieel erkend identiteitsbewijs is. Vraag: mag een bedrijf mij de toegang weigeren omdat zijzelf de regel ingesteld hebben dat een rijbewijs niet geaccepteerd wordt als identiteitsbewijs?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een verschil tussen een identiteitsbewijs en een legitimatiebewijs. Uit mijn hoofd is een rijbewijs een identiteitsbewijs en een paspoort een legitimatiebewijs. Toegevoegd na 3 minuten: "In situaties waarin u zich moet identificeren is het gebruik van uw paspoort, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument als identiteitsbewijs toegestaan. Uw rijbewijs is niet in alle situaties als identiteitsbewijs toegestaan. In het onderstaande overzicht ziet u wanneer u welk identiteitsbewijs mag gebruiken. (zie bron)"

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Een rijbewijs is een officieel identiteitsbewijs. En het bedrijf had deze niet mogen weigeren. Ik moest mijzelf ook vaak legitimeren bij bedrijven waar ik een dagje moest werken en nog nooit meegemaakt dat mijn rijbewijs werd geweigerd.

Bij overheidsinstanties in Nederland accepteert men alleen een paspoort of id kaart als legitimatie. Datzelfde geldt voor uitkeringsinstanties etc.

Ja hoor, dit mag. Ook al is de rijbewijs inderdaad erkend als identificariemiddel, dan alsnog mag de bedrijf huisregels stellen ten opzichte van identificatie. Zoals ook bij grote feesten worden bij de deur de tassen gecontroleerd als dit als huisregel is opgesteld. Dit is fouillering en alleen een opsporingsambtenaar zou het mogen, maar hier wordt het dus door de toestemming van de feestbeest toegelaten. Je kunt uiteraard weigeren, maar dan heb je de risico om niet binnen gelaten te worden. Vandaar dus dat de portier jou rijbewijs als indentificatie niet hoeft te accepteren. Toegevoegd na 6 minuten: IdentificaTiemiddel, spreekt voor zich. 'Het' bedrijf en 'het' feestbeest, bedoel ik.

Natuurlijk mag dat. Al heeft het bedrijf als regel dat je je naam achterstevoren moet zingen op de melodie van Altijd is kortjakje ziek terwijl je springt op één been en met je linkerhand je rechteroor aanraakt, dan nog mag dat. Niet praktisch voor het bedrijf zelf, maar het mag wel. Dat een rijbewijs voor puur wettelijke doeleinden meestal (ook dan niet altijd!) wordt geaccepteerd als identiteitsbewijs, heeft niets te maken met de toegangsbeveiliging van een grote energiecentrale. In dit geval vermoed ik trouwens dat de energiecentrale - als logisch doelwit voor terroristische aanslagen - een rijbewijs niet accepteert omdat daar je nationaliteit niet op staat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100