wat is de verwachting bij het volgende (zie uitleg)

mijn broertje werd telkens gepest door een jongen die 3 jaar ouder is. 17 tegenover 14.
ik ben zelf 18 en heb die jongen al meerdere malen gewaarschuwed dat die moet stoppen en anders zou ik me ermee bemoeien.
speelt al een paar jaar en mijn broertje gaf al aan dan die jongen ook wel eens een klap uitdeelde.
nou liep ik laatst met een kameraad van mij op straat en zie ik het voor me gebeuren dat die jongen me broertje aan het pesten is.
ik was het nu echt zat en heb die jongen aangepakt, en tot mijn verbazing was er een agent in de buurt (undercover) die alles heeft gezien.
nu ben ik aangeklaagd voor mishandeling, maar wat zijn mijn kansen tegen over de rechter?
het was de druppel voor mij en ik beschermde mijn broertje, naar mijn mening kon ik niet anders, mede ook omdat de politie niets deed toen we het hadden aangegeven dat die jongen nu echt moest stoppen.
het enige dat ze zeiden was, we hebben geen hard bewijs.

Toegevoegd na 1 minuut:
ik zou dus graag willen weten of ik gewoon veroordeeld wordt of dat ik er wellicht mee weg kom?
krijg ik een strafblad?

Toegevoegd na 33 minuten:
die jongen had 2 gekneusde ribben

Weet jij het antwoord?

/2500

het ligt er natuurlijk aan hoe je hem hebt aangepakt. maar als je al eerder wat had gemeld bij de politie dan sta je sterk in je schoenen omdat de politie daar als het goed is wel een notie van heeft gemaakt. maar omdat jij wel meerder jarig bent weet ik het niet maar ik denk dat hij het zelf uitlokt. als je het kan gooien op emotionele schade pesterijen komt het denk ik wel goed

Ik had dit eerder per ongeluk bij reacties gepost, maar het was eigenlijk bedoeld als antwoord. Hoe de rechter zal oordelen, zal ik niet kunnen voorspellen. Ik weet namelijk niet precies wat je die jongen hebt aangedaan, en daarbij blijft de rechter een mens met eigen gedachten die je niet kunt voorspellen! Er zijn uitzonderingen waardoor het soms ‘gerechtvaardigd’ is dat je iemand pijn doet. Of in in jouw geval aan de orde is, weet ik niet. In sommige gevallen kan iemand zich bijvoorbeeld beroepen op noodweer, maar dan moet er wel sprake zijn van een directe dreiging (bijvoorbeeld: iemand staat met een mes op de keel van een vriend van je, en jij verdedigt je vriend door gebruik van geweld). Het is voor de rechter niet genoeg dat iemand een naar persoon is, of dat hij jouw broertje al lang pest om noodweer aan te nemen. Maar, de rechter neemt alle omstandigheden mee, zorg er dus voor dat je een vertegenwoordiger in arm neemt, iedereen heeft namelijk recht op een raadsman in strafzaken. Hij/zij zal je precies kunnen uitleggen hoe de juridische vork in de steel zit.

'Technisch' gezien ben jij de dader en hij het slachtoffer.. Er zijn ook andere manier om iemand tot halt te roepen en zelfverdediging gaat niet op omdat jij niet werd aangevallen.. Heel lullig, ik weet het, maar zo werkt het nu eenmaal.. Het nadeel is dat je 18 bent, met HALT had je meer kansen.. Er is een grote kans dat je een -waarschijnlijk taak- straf krijgt.. Gezien de omstandigheden zul je echt wel mild veroordeeld worden, en misschien zelfs wel helemaal niet! Verzamel bewijs, geef aan dat je aangifte hebt gedaan etc. en dat niemand er iets tegen doet.. Ze zullen heus wel begrip voor je kunnen opbrengen e.d., maar de wet is de wet en als jij iets strafbaars begaat, zullen ze er werk van moeten maken.. Dat zijn ze nou eenmaal verplicht.. Vind het wel zielig voor jou en je broertje! Blijf gewoon rustig en leg de situatie uit.. Hopelijk kom je er goed vanaf!! Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100