Stel je maakt een IQ test en je scoort hoog, kun je daar iets mee doen tijdens een sollicitatie gesprek?

Of heeft het totaal geen waarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze zullen tijdens het gesprek met jou ook wel een redelijke inschatting van jouw IQ hebben zonder de uitslag van die test. Zou er in ieder geval niet over gaan opscheppen.

Bij steeds meer sollicitatieprocedures hoort een geschiktheidstest. Bij die test wordt onder andere een iq-test afgenomen. Als je daarbij goed scoort, spreekt dit duidelijk in je voordeel. Een IQ-test, die je in je vrije tijd hebt gedaan, heeft niet zoveel waarde bij een sollicitatie. Dit onder andere omdat de uitslag niet gecontroleerd kan worden.

Als het waarde had, dan had de iq test deel uit gemaakt van de sollicitatieprocedure. Een iq test is niet zaligmakend hoor. Ik scoor ook redelijk op dat soort testen maar ik kan geen muziek maken en ik ben dyslectisch enz enz enz.... Het kan je wel wat meer zelfvertrouwen geven.

Het heeft wel waarde, maar meer voor jezelf. Ik zou tijdens een sollicitatiegesprek dit nooit gaan vertellen. Je toekomstige werkgever weet ook wel, dat de uitslag van een IQ-test maar betrekkelijk is, en mogelijk zou hij dat een vreemde zet van je vinden. Hij heeft zonder die uitslag ook wel snel een beeld of je een beetje slim bent. Hij zal je beoordelen op heel wat meer, dan alleen je IQ. In theorie hoeven mensen met een hoog IQ, helemaal niet goed te zijn, in b.v. sociale vaardigheden en creativiteit. En zo zijn er veel meer criteria.

Als analytisch denkvermogen een van de vereiste is en je hebt een officiele IQ test gedaan die uitwijst dat je een hoog iq hebt dan kun je daar wat mee doen. Dit kun je namelijk gebruiken om te bewijzen dat je goed analytisch kunt nadenken. Toegevoegd na 1 minuut: Ook als financieel analyst of beurshandelaar kan dit zeker helpen, maar ook dan, alleen vermelden op je CV als je een officiele IQ test gedaan hebt. Tijdens een gesprek meld je dit in principe niet omdat dit helaas snel als arrogant gezien wordt.

Even los van het sollicitatiegesprek... Er zijn allerlei IQ testen beschikbaar op internet waar je ook allerlei (hoge) scores kunt behalen, maar de enige testen die betrouwbaar zijn, zijn de testen door een psycholoog afgenomen bij onderzoeksbureaus die daarin gespecialiseerd zijn. Anders heeft een IQ test sowieso geen waarde. (Mensen willen maar al te graag geloven dat ze een IQ van 130 of meer hebben).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100