Kan je in je testament laten vastleggen dat bij overlijden kind A meer krijgt dan kind B?

Pietje is getrouwd met Jannie.
Jannie is inmiddels overleden. Pietje woont nog steeds in het huis en heeft de erfbelasting betaald, ook de erfbelasting van de kindsdelen.

Nu wil Pietje graag dat kind A het huis krijgt. Kan Pietje dat dan vast laten leggen? Er is verder geen geld of iets, alleen die woning. Dat houdt in dat kind B eigenlijk niets krijgt. Kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan. Je moet in het testament of A als enig erfgenaam opnemen of aan A het huis legateren. Wel is het zo dat B dan een beroep kan doen op zijn legitieme portie, zodat B een schuld krijgt aan B voor de helft van zijn erfdeel. Typefout: Het moet dus zijn dat A een schuld krijgt aan B

Toegevoegd op 15 October 2021 18:15: tekst

Ja dat kan. Pietje kan kind B onterven. Of beter gezegd alleen A in het testament opnemen. Kind B heeft dan nog wel recht op de "legitieme portie". De legitieme portie is enkel een bedrag in geld en is de helft van wat B zou krijgen als deze wel meedeelde in de erfenis. Voorbeeld. Huis = €400.000 B zou dus €200.000 erven (de helft (van de waarde) van het huis) Echter deze krijgt daar maar weer de helft van dus €100.000 A krijgt het huis en moet B nu 100.000 betalen. (In een gek geval moet A overgaan tot de verkoop van het huis, wat bijzonder gek wordt als de waarde van het huis na het overlijdensmoment flink gedaald is. Als het huis daalt naar €99.999 moet A nog steeds €100.000 betalen aan B en heeft dan zelfs 1 euro verlies.)

Bronnen:
https://www.nunotariaat.nl/kennisbank/onterven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100