Monarchie of Republiek?

Heeft dat rare sprookje nou niet lang genoeg geduurd? Wordt het niet eens tijd ons te ontdoen van dat vreemde relikwie uit duistere tijden? Zou voor de Oranjes ook een hoop lucht betekenen.

Een Koningshuis met verregaande politieke verantwoordelijk- en bevoegdheden is toch niet meer van deze tijd. Sommige meer ontwikkelde democratieën noemen ons al zwaar achterlijk wat dat aangaat en gelijk hebben ze wat mij betreft.

Gun die kliek nazaten van Willem van Oranje hun vrijheid en ons een gekozen Staatshoofd! Hoeft onze premier zich ook niet telkens in van die rare bochten te wringen wanneer er weer eens wat menselijks naar buiten komt van deze club boven de Wet gestelden.

De tijd is er bijna rijp voor dat wij als bevolking onze eigen Eerste Burger kiezen. Desnoods indirect. Zijn er nog tal van (tussen)vormen mogelijk maar waar ligt uw gewenste zwaartepunt. Monarchie of Republiek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Monarchie. Lekker traditioneel. Weggooien is een nulhouding

Wat zou een president beter doen dan????

Monarchie, en ons koningshuis heeft geen verregaande politieke verantwoordelijk- en bevoegdheden.

Ik vind het toch een mooi stuk cultuur, de Monarchie, zou het niet graag kwijt zijn. Wat je er aan hebt is mi een andere vraag. Wellicht hoeft het een het ander niet uit te sluiten! Dus mijn antwoord: toch maar de Monarchie

Monarchie, gewoon een symbolische functie.

Absoluut republiek. Het feit dat het nu grotendeels goed gaat en het koningshuis nu bestaat uit mensen met wie niet zoveel mis is, is niet voldoende reden om me over mijn principiële tegenstand tegen overdracht van de functie van staatshoofd door erfopvolging heen te zetten. Ik heb niets tegen de Oranjes, volgens mij zijn het voor het grootste deel prima lui. Maar dat maakt de monarchie niet een minder achterlijk systeem. Zelfs niet als die monarchie grotendeels wordt getemperd door parlementaire democratie.

Monarchie. Trots op ons koningshuis.

Een monarchie heeft ook voordelen. Als een staat om welke reden dan ook ontbonden raakt is een koningshuis een bindende factor en katalysator voor herstel van de oorspronkelijke staat. Daarnaast moet je niet vergeten dat een koningshuis ook een positief effect heeft op internationale relaties die weer goed is voor de economie. Ook zijn er heel veel Nederlanders die in sprookjes geloven, en die wil je toch niet teleurstellen? Kortom, een monarchie is ook wat waard, het kost niet alleen maar geld. En traditie heeft ook zo zijn waarde. Sinterklaas kost me ook elk jaar veel geld, en die laten we ook elk jaar weer terugkomen.

Als betalend lid van het Nieuw Republikeins Genootschap wil ik graag wijzen op de vele argumenten tegen het koningshuis op hun site.

Bronnen:
http://www.republikeinen.nl/NRG2/index.asp

Ik ben voor een absolute monarchie. Toegegeven het heeft zo z'n nadelen wanneer een moordlustige gek aan de macht komt. De monarch kan tenminste nog wat gedaan krijgen en alle koppen de zelfde kant op zetten. De democratie in haar huidige vorm heeft te maken met teveel belangengroepen die allen tevreden gehouden moeten worden. Waardoor er nooit een echt besluit gemaakt kan worden. De monarchie zal ook te maken en hebben en rekening moeten houden met deze belangen groepen maar hoeft niet herkozen te worden. Ten tweede is het democratische systeem waar iedereen stemrecht heeft nooit de intentie geweest van de mensen die dit systeem ontwikkelden. De massa is dom maar bepaald wel de richting van het land. Dus zelfs een oliegarchie lijkt mij een betere optie. De mensen die dit een eng standpunt vinden zullen hun vertrouwen in de democratie ook wel kwijt zijn. Want ook ik mag stemmen.

Een monarchie zonder dat de koning of koningin zich met de politiek bemoeit, dus zuiver ceremonieel. Heeft (geloof ik) Zweden ook en dat functioneert prima. Waarom een mooie traditie weggooien? Er wordt tegenwoordig al meer dan genoeg genivelleerd.

Tja; een republiek systeem met gekozen staatshoofd is op zich eerlijker maar ik zie toch liever de monarchie. We hebben nu de enorme luxe een politiek onafhankelijk staatshoofd te hebben. Een president zal zich toch meer naar partij politiek moeten scharen. Komt nog bij dat een president maar kort op z'n plek zit en in die tijd z'n geld zal moeten verdienen. Corruptie ligt dan snel op de loer. Ik heb het persoonlijk ook altijd raar gevonden dat het vele malen meer geld kost om president te worden dan dat je met het baantje kan verdienen. Welke mafketel gaat er nu betalen om te mogen werken? Zo dwing je een president om vriendjes politiek te voeren in plaats van aan landsbelang te denken. Die campagne gelden zullen immers ergens vandaan moeten komen en de mensen die daar geld in steken willen er ook iets voor terug. Ons koningshuis is zeker niet perfect maar ze kunnen het zich wel veroorloven om eerst naar algemeen belang te kijken. Qua kosten zal het weinig schelen en ik heb dan liever een neutraal staatshoofd dat ik niet kan kiezen dan een corrupte vriendjespolitiek voerende president die ik wel kan kiezen.

Hoe leuk denk je dat het is om elke 4 jaar weer naar de stembus te moeten gaan en daarbij komt dan nog al het campagnevoeren wat daaraan voorafgaat. Dat vergt maanden tijd en kost bergen geld. Het koningshuis kost ook geld uiteraard, maar een president en alles eromheen, inclusief campagnes e.d. kost net zoveel. Als anderen zeggen dat een koningshuis achterlijk is (wie dan; nooit van gehoord) trek ik me daar niets van aan. Het heeft wel wat dat koningshuis. Scheelt ons weer een vrije koninginnedag ook. En als ik (dit keer wel van gehoord) hoor en zie dat veel toeristen afkomen om onze typische koninginnedag mee te vieren is dat toch leuk...

Hoezo sprookje?? Er zijn veel landen met een Constitutionele Parlementaire Monarchie. Zoals wij.

Voor ons de monarchie, bevalt prima zo.

Onlangs gelezen in NRC dat de koningin gebruik maakt van haar lidmaatschap van de regering om zich te bemoeien met het benoemen van adviseurs. En dat vind ik een kwalijke zaak: het benoemen van adviseurs moet niet een "geboorterecht" zijn, maar een democratisch recht. Je zult dus niet verbaasd zijn dat ik voor een republiek ben, ook al is dat niet goedkoper.

Helaas zijn er in Nederland veel mensen die zich er niet in willen verdiepen en die niet willen zien hoeveel macht het koningshuis feitelijk nog heeft. Zolang als dit zo is en er niet iets wezenlijks gebeurt wat de mensen aan het denken zet zal het koningshuis aanblijven. Persoonlijk ben ik absoluut voor een echte democratie. In mijn ogen zijn we dit op dit moment niet. Het liefst zou ik het helemaal afschaffen, maar ik denk dat het het verstandigst is om het instituut in stand te houden maar ALLE (en dan ook echt alle) relaties tussen de politiek en het koningshuis te verbreken. Laat ze dan maar lekker voor het raam in hun mooie kasteel zwaaien naar de japanners, goed voor het toerisme maar vooral goed voor de democratie in Nederland.

Leve de Koningin. Hoera, hoera, hoera!

Monarchie: - de monarchie is de bindende factor in onze maatschappij. Kijk maar naar de saamhorigheid op Koninginnedag. Cultuurdoorbrekend! - veel mensen zijn tegen de monarchie omdat het geld kost. De opbrengsten, zowel maatschappelijk als economisch zijn veel hoger dan de kosten - veel mensen zijn tegen de monarchie omdat men last heeft van jaloezie op geld, positie en mogelijkheden van het Koningshuis. Oh ja... om maar meteen de republiek omver te werpen: wat voor kleur heeft heel Nederland als we Europees Kampioen worden, als we een wedstrijd van het Nederlands Elftal bekijken? Wat zingen we uit volle borst voor de wedstrijd...?

Yes we can ! Republiek natuurlijk!

Monarchie ! Oranje boven ! Leve de koningin !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100