Waar komt die angst voor een hoog of laag IQ vandaan?

Bij elke vraag over IQ wordt gelijk geroepen dat iemand veel meer is dan een hoog IQ. Ik heb nog nooit iemand over een voetballer (die ook een talent heeft in 1 ding) gehoord dat die voetballer meer is dan juist daat.

Er wordt altijd direct bij vermeld dat je ook zonder hoog IQ er wel kan komen. Komt dit vanuit een minderwaardigheids complex? Of het je kop niet boven het maaiveld uitsteken?

Ik krijg soms het gevoel dat een hoog IQ iets zou moeten zijn om je voor te schamen als ik antwoorden op deze site lees.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sja, het is nu eenmaal zo dat je je intelligentie bij heel veel verschillende dingen gebruikt, en je voetbalskills veel minder.. Daarom voelt een lage IQ-score ook echt als een aanval op iemand persoonlijk, en willen wee dat allemaal heel graag relativeren.

Zeker hoef jij je niet te schamen als je een hoog IQ hebt maar ik vermoed dat je de antwoorden dan verkeerd interpreteert. Er wordt volgens mij mee bedoeld dat iemand met een laag IQ ook wel veel kan bereiken. Heeft helemaal niets met een minderwaardigheidgevoel te maken, integendeel! Toegevoegd na 16 minuten: Mensen veroordelen zo snel, zo schaam je niet met een hoog IQ. Ieder mens heeft zijn talenten en gaven!

In je vraagstelling ga je ervan uit dat er een 'angst' is. Ik denk dat het meer omzeilen van de vraag is. Mensen komen er namelijk niet graag voor uit dat ze een hoog of laag IQ hebben. Bij laag, vinden ze dom en bij een hoog IQ vinden ze je een opschepper of nerd.

IQ is geen talent zoals in je voorbeeld van de voetballer. Het is een gegeven, waarmee je misschien iets kunt bereiken als je er iets mee doet. Net als die voetballer die van nature sportief is (wat ik bv niet ben) en door heel veel te trainen erg goed wordt. Dus inderdaad, iemand met een hoog IQ heeft de POTENTIE om veel te bereiken in het leven, maar er is meer voor nodig dan alleen het IQ.

Eigenlijk zou ik ook wel blij zijn met een hoog IQ. Dit terzijde.Ik denk dat we een onbehaaglijk gevoel krijgen, géén angst, als men het IQ ter sprake brengt. We voelen ons niet comfortabel en kunnen geen verdediging vinden omdat we niet over details en middelen beschikken om het resultaat van de IQ- analyse kritisch te ontleden en eventueel te weerleggen. De bepaling is overgelaten aan een kleine groep van mensen die op hun beurt op een eenzaam eiland van allesweten in eigen kringetje ronddwalen maar toch veel invloed hebben om de toekomst van werkende mensen te richten. De enkele mensen met zéér hoog IQ, die ik ken, zijn wel een tikje speciaal. De zeer lage IQ 's worden niet in de steek gelaten in onze maatschappij en ook dat is een troost.

Weinig mensen hebben veel op met iemand die een 'wise ass' is. De angst is dan dat men geen weerwoord heeft. I.p.v. een weerwoord te geven, gaat men die persoon dan maar zwart maken. Zodat men er elf in verhouding witter uit de strijd komt. Die angst komt voort uit overlevings(voortplantings)drift, waarschijnlijk ook grotendeels ingebouwd in de genen. Angst voor een laag IQ: dat hoor ik niet zo vaak - alleen als iemand zo dom is dat ie achter terroristenleiders of sekteleiders aanloopt, want dan zijn zulke mensen gevaarlijk. Toegevoegd na 11 minuten: elf = zelf

Natuurlijk doet de hoogte van het IQ er niet per se toe, het is gewoon een getal. Bovendien is het voornamelijk een kwestie van genetische aanleg hoe intelligent je bent, en dan is het maar de vraag wat je ermee doet. Momenteel is intelligentie een soort "statussymbool" geworden. Mensen die van nature dus niet de genetische aanleg voor een hoog IQ hebben voelen zich geroepen om te melden wat zij dan wel hebben ter compensatie voor het feit dat hun IQ niet zo hoog is. Overigens vind ik niet dat dit alleen bij IQ gebeurt. Het gaat erom dat je je kop niet teveel boven het maaiveld uit moet steken. Dus niet melden dat je een hoog IQ hebt, want dat staat zo uitsloverig. Het lijkt wel eens dat je vooral middelmaat moet zijn en op moet gaan in de massa.