Is het vreemd dat ik niet evenveel sympathie voel voor de hulpverlening aan Haïti als veel andere mensen?

BELANGRIJK! De ramp en de slachtoffers staan hier buiten!

Ik was aan het kijken naar de uitzending van Nederland Helpt, maar ging al vrijwel direct weg toen Guus Meeuwis en Jörgen Raymann begonnen te zingen.
Al die media-aandacht, de hype, de algehele depressie: het is zoveel sensatie. Haïti krijgt nu miljoenen euro's, maar zal op deze manier ook weer snel uit de mode raken. En wat moeten ze dan?

Om die reden vond ik de gebeurtenis in Apeldoorn ook minder te bespreken dan anderen. Er vallen iedere dag doden door aanrijding, de dader was waarschijnlijk niet goed bij zijn hoofd. De koningin was erbij maar is niet geraakt. Ik vond het vreemd en raar dat (zo leek het) iedereen in Nederland herdenkingsdiensten ging houden, liedjes begon te schrijven, etc.

Deze dingen heb ik puur uit het principe van de combinatie afschuwelijke gebeurtenis met sensatielust. Het komt me over als respectloos om er zoveel 'glitters op te spuiten' in plaats van structurele en langetermijnsoplossingen populair te maken.

Is dit vreemd? Ik begin me zorgen te maken over de gesteldheid van mijn geweten; is er iemand die me kan helpen om mijn ideeën te relativeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is niet vreemd, slechts politiek incorrect. Je hebt rationeel gezien zelfs volkomen gelijk; een wat terghoudendere langetermijnoplossing is bijna altijd beter, hoewel het bij grote rampen zoals deze in Haiti zeker zaak is dat er direct internationale grootschalige hulpverlening op gang komt (kijk bijvoorbeeld ook naar de nasleep van de watersnoodramp die wij hier gehad hebben). Deze twee zaken moet je los van elkaar zien; de noodhulp die nu gegeven wordt is erg belangrijk (hoewel ik het met je eens ben dat het over the top is en dat Jan en alleman loopt te koketteren met hoe veel ze wel niet doen voor de "goede zaak"), langetermijnhulp/ - oplossingen staan daar los van. (vergelijk bijvoorbeeld hier ook met de watersnoodramp). Maak je dus geen zorgen over je geweten en prijs je gelukkig met een gezonde dosis gezond verstand.

Ik vind je gedachtengang niet gek. Het lijkt net of we een beetje doorschieten. Wat goed begint (meelevendheid, goedgevendheid, betrokkenheid) groeit scheef. Er zijn altijd mensen die hun liedje of de aandacht niet dienstbaar stellen aan de ramp, maar zichzelf centraal stellen en de aandacht op zich vestigen. Het is een smalle weg...

Wat een opluchting,ik ben dus niet de enige die er zo over denkt.Het is dus niet vreemd,ik ben dus ook niet vreemd. Ik heb bewust niet naar die uitzending gekeken,juist omdat ik er het gevoel bij kreeg van "kijk eens hoe gul en begaan wij zijn". Toen de tsunamiramp een hype was heb ik ook niet gekeken om dezelfde reden. Ik help je dus niet om je ideeen te relativeren,dat is nergens voor nodig.

Ik vind het ook absoluut niet vreemd wat je hier zegt. Er is een tijd geleden iets in het nieuws geweest over een onderzoek naar de achterliggende motivatie van publieke rouw (stille tochten en dergelijke). Daaruit kwam het niet onomstotelijk naar voren, maar er waren wel sterke aanwijzingen dat het deelnemen aan dergelijke stille tochten voornamelijk een egoïstische bezigheid is, als het ware (om het heel simpel te stellen) om jezelf een beter gevoel te geven. Mijns inziens zou de hulpactie rond Haïti (en dergelijke acties bij andere problemen / rampen) wel eens een voorbeeld kunnen zijn van hetzelfde egoïstische en zelfs kortzichtige gedrag. Ik zeg kortzichtig wat op zich een harde term is, dit zou me zomaar een aantal minnetjes kunnen opleveren, het zij zo. Ik zit me echter geregeld af te vragen hoe we dit soort landen nu structureel kunnen helpen. Een hele hoop geld is ongetwijfeld nodig nu, maar wat ik graag zou zien is een structurele oplossing voor armoede, niet alleen in Haïti natuurlijk. Ik denk dat veel mensen die nu enthousiast deelnemen aan dit soort acties niet doorhebben dat als de ergste nood gelenigd is en het nieuws weer ergens anders over gaat Haïti nog steeds een land is met veel problemen.

Ik vind het niet zogelijk of vreemd. Ik denk dat je juist een goed relativeringsvermogen hebt! Toegevoegd na 11 uur: zorgelijk bedoel ik :-)

Nee dit is helemaal niet vreemd,ik heb de zelfde gevoelens en nog veel andere mensen ook,alleen niet iedereen durft er voor uit te komen.Je geeft zelf het antwoord al en dat is SENSATIE BELUSTHEID .Er wordt gezegd dat Nederlanders nuchter zijn,maar als er ergens wat gebeurd dan willen ze allemaal in de belangstelling staan,het zijn net kuddedieren,zoals B.V bij inzamelingsacties ,wordt er gevraagd"heb jij wat gegeven" nee,en dan hoor je er niet bij.Heeft het een nacht gevroren "heb jij al nieuwe schaatsen"Nee die van 1970 doen het nog prima.Ook als Nederland een wedstrijd heeft gewonnen staan ze allemaal op straat en doen alsof de wereldcup binnen is.Zo kan ik nog wel even doorgaan.In mijn tijd was dat niet zo heftig.Er leven te veel mensen op een hoop,daar komt het door.Over die structurele en lange termijn oplossingen is heel goed, maar kan volgens de wet niets aan gedaan worden,want er moet eerst iets gebeuren voordat je iemand vast zet,die man van Apeldoorn had al laten doorschemeren dat hij het ergens niet mee eens was,en zo zijn er zoveel voorbeelden.Ik hoop dat het je geweten iets sust.

Ik kan mij heel goed vinden in wat je hierboven schrijft. Nederlanders hebben de afgelopen eeuwen bewezen waar een klein landje groot in kan zijn. We hebben over de hele wereld kolonieen gehad, lopen vooraan in de rij vredes missies en hebben het hoogste woord over van alles dat in de wereld gaande is. Ik zeg niet dat het verkeerd is, maar af en toe mag het van mij ook wel een beetje minder zijn.

Ik ben het helemaal met je eens. Het lijkt nu wel of dit soort rampen wordt vercommercialiseerd. Lekker gul met een groot bord met je bedrijfsnaam op de tribune gaan zitten 'voor het goede doel'. De oproepen om naar de show te kijken leken wel op een ouderwetse tv avond, zakkie chips erbij, tompouce bij de koffie en kijken maar... Ik weet zeker dat 95% van de mensen niet weet waar Haiti ligt, en ook weet ik zeker dat Haiti geen euro of gulden heeft overgemaakt bij welke Europeese ramp ooit. Port au Prince was de meest criminele stad ter wereld. Als dat maar goed gaat met die miljoenen denk ik dan, ondanks alle beloften van Beau en Linda die een voor een toeteren dat het allemaal goed besteedt zal worden. Iets waar ze geen enkel zicht op hebben. En buiten al het menselijk leed om, want dat is er wel degelijk in een onvoorstelbare proportie, vind ik dat we met dit soort zaken behoorlijk kunnen doorschieten.

Nee dat is niet vreemd... Mijn jongere broer ging naar Haïti op vakantie... Ik waarschuwde hem voor het land en voor de corruptie en agressie... Hij landde en ging meteen naar zijn hotel en ging even later naar het strand om de sfeer te proeven van het land... Zegge en schrijven 10 minuten duurde het voor er iemand met een klewang (een kapmes van 60 centimeter) voor hem stond en die hem al zijn geld eiste, open en bloot op het strand dat vol lag met mensen... Niemand die reageerde, niemand die hem te hulp schoot, hij gaf zijn camera en al zijn geld wat hij toen bij zich had en de man wandelde gewoon weer verder en niemand die iets deed... Mensen zagen het gebeuren, maar niemand die iets deed, zo maar op het strand... Dat is Haïti... Dat is de energie van dat land en dat voel je... Dat weet je... Vandaar dat je niet zo veel sympathie kunt opbrengen voor die hulpverlening, want hoe kun je iets moois bouwen op rotte fundamenten... Waarom moeten er militairen heen om hulpverleners te beschermen? Nou dan weet je het wel... En op televisie is het allemaal sensatie, niemand die enige vragen stelt, iedereen moet meedoen, wij zijn zo goedgevig, wij zijn zo gul en zo goed... Het is een groot toneel, en jij ziet daar doorheen, vandaar dat je moeite hebt met bepaalde zaken... En ik geef je nog gelijk ook... Ik heb hetzelfde...

Ik kan me helemaal plaatsen in je situatie. Afgezien van de verschrikking, maak ik me zorgen als ik denk aan de bekende strijkstok. Dat land is ontzettend corrupt. Door die corruptheid zijn er onder andere ondeugdelijke woningen gebouwd. Het gevolg hebben we gezien. Het is een ontzettend ingewikkelde matrie. Relativberen zul je zelf moeten doen. Een ieder heeft zijn eigen gedachten over dingen. Ik wens je heel veel succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100