Mag iemand zijn auto 9 weken op dezelfde plek laten staan?

Een buurman laat al 9 weken zijn auto in de straat op dezelfde plek geparkeerd staan. Hij rijdt er geen meter mee. Ik neem aan dat hij gewoon wegenbelasting betaald, dus waarschijnlijk kan ik er niets aan doen. Maar het is gewoon vervelend 9 weken lang dezelfde auto voor je keukenraam te zien. Hij weigert om zijn auto te verplaatsen. Kunnen zelf dus nooit eens voor onze eigen deur parkeren, bv na de boodschappen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het een openbare parkeerplek is, is het iedereen wettelijk toegestaan daar de auto te parkeren. Ook als dat negen weken lang is. Dat het niet vriendelijk is dat hij jullie niet terwille is, is slechts dat wat er aan het begin van deze zin staat: het is niet vriendelijk. Maar het mag dus wel. Dat het daarnaast onverstandig is een auto zo lang buiten stil te laten staan, is een andere kwestie. Maar ook dat is geheel buurmans eigen vrije keuze: hij is niet verplicht zijn auto optimaal te behandelen.  

Vervelend misschien maar zolang je buurman wegenbelasting betaalt mag hij zijn auto zolang parkeren als hij wilt en op openbare parkeerplaatsen hebben we geen eigen plekken

Dit mag, tenzij er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat het niet mag. Voor bijv. caravans en campers zijn in zeer veel APV's regels opgesteld omtrent de maximumduur dat ze op de openbare weg geparkeerd mogen zijn (meestal enkele dagen). Voorwaarde is wel dat de geparkeerde auto geen wrak is. Bovendien moet-ie verzekerd zijn.