Wat eten gedetineerden in Nederland in een gevangenis? Krijgen zij gewoon 3 keer per dag een maaltijd ofzoiets? En wie betaalt dat? Via de belasting?

Ik vroeg me opeens af wat gevangenen aten, en hoeveel, hoe luxe, hoeveel dat kost. Je hebt ook nog mensen met speciale dieten (vegetariërs, moslims die geen varken eten/ramadan, etc), vraag me af hoe dat geregeld word.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Iedere gedetineerde in detentie heeft dagelijks een wettelijk recht op een bepaalde hoeveelheid voedsel. Het voedselpakket van een gedetineerde bestaat dagelijks uit 6 sneetjes brood met beleg (dit is voor het ontbijt en diner), een warme maaltijd tussen de middag, 250 ml melk en 2 stuks fruit (ongeveer 2053 kcal per persoon per dag). Dit pakket voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Een gedetineerde heeft recht op dit voedsel. Eten wat overblijft op cel mag om veiligheidsredenen niet meer aan een ander (andere gedetineerde of andere organisatie) gegeven worden en moet om die reden weggegooid worden." Dit was ook te zien in het programma 'Buch in de bajes'. De warme maaltijden worden kant-en-klaar aangeleverd. Alle exploitatiekosten van de gevangenis, dus ook de voeding, wordt betaald uit de belastingopbrengsten. Een van de personeelsleden heeft tot taak dagelijks ook de 'gevangenmaaltijd' te eten. Reden hiervoor is, dat de directeur een zorgplicht voor de gevangenen heeft en daar valt ook het voedselonder. Het voedsel is niet luxe maar beantwoordt wel aan de voedingswaarde die aan een gezonde voeding gesteld mogen worden. Bedenk: je gaat niet naar de gevangenis om gestraft te worden (daarom: geen water-en-brood-menu). De vrijheidsberoving is de straf. Nog een oud bericht dat in 2009 op internet stond: "In 'tal' van Nederlandse gevangenissen staat uitsluitend halal voedsel op het menu. Justitie heeft voordelige contracten, waarbij leveranciers alleen nog halal eten leveren. Gevangenen krijgen alleen halal eten Twee menu's serveren zou te duur worden. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Gevangenen kunnen ritueel geslacht rund- of schapenvlees krijgen, of niks. Varkensvlees staat niet op het menu, omdat het volgens moslims onrein vlees is. Advocaat Advocaat S. van Berge Henegouwe heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gevangenis van Sittard, omdat zijn cliënt zich beklaagde over de gedwongen halalmenu's. 'Mijn cliënt wil geen religie opgedrongen krijgen, hij wil gewoon een gehaktbal.' De advocaat eist dat zijn cliënt 25 euro vergoed krijgt per halalmenu dat hij krijgt voorgeschoteld. Het ministerie van Justitie meldde na 'intensief onderzoek' dat in het gevang in Sittard per direct weer varkensvlees op het menu komt. (...) "

In de gevangenis krijgen ze drie maaltijden per dag net als jij thuis ook hebt. Geen luxe maaltijden maar wel gewoon gezonde voeding. dat wordt betaald door de nederlandse belastingbetaler.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100