Wat was de hoofdreden van de Koude Oorlog?

Ik raak niet goed wijs uit de meeste verhalen en teksten: wat was het "hoofddoel"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Makkelijk, wie het recht van het machtigste land krijgt: Rusland of Amerika. Toegevoegd na 9 minuten: Iedereen zegt er is geen hoofddoel, nou die er wel. En dat is altijd macht en geld ongeacht welk land, ras, opvoeding, cultuur etc. Denk eens vanuit jezelf, wie winnen er altijd? De zwakken kunnen veldslagen winnen, de sterken (dus Amrika of Rusland) de oorlog. Het recht van de sterkste geldt ook hier weer. Dadelijk als ik ga sporten ook haha...

Naar mijn mening was de hoofdoorzaak het verschil in ideologie en een wederzijds wantrouwen. Dit werd versterkt door een gedwongen samenwerking tijdens de tweede wereldoorlog die nogal stroef verliep.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog

Zijn verschillende reden geweest maar zijn 3 punten of reden. Kijk in de link voor de reden is teveel voor dit kleine vakje

Er was niet zo zeer een 'doel', ze hadden allebei gewoon een compleet andere ideologie (communisme vs kapitalisme). Het was geen oorlog, maar ze hadden zo'n hekel aan elkaar dat de oorlog wel dreigde (voornamelijk de Sovjet Unie en communistisch China tegen de Verinigde Staten). Met veel machtsvertoon probeerde ze elk de ander te imponeren en de wereld te laten zien dat zíj de grootste en machtigste waren (Allebei deden ze dat dus) en dat hun systeem het beste was voor de mensheid (communisme of kapitalisme). Ze hadden dus geen echte officiële oorlog, maar de spanningen liepen zeer hoog op.

Er bestond geen duidelijk "hoofddoel" in de Koude Oorlog (een term die er pas later aan gegeven is). Het 'westen' wilde voorkomen dat het communisme zich over Europa zou verspreiden. Hierop zijn een aantal diplomatieke maatregelen getroffen, tegelijk met wat spierballenvertoon, waarvan het bekendste voorbeeld de wapenwedloop is. Als je vraagt naar de oorzaak van de Koude Oorlog, dan is de angst voor het communisme enerzijds (Westerse zijde) en de groeiwens van het communisme (aan communistische zijde) waarschijnlijk het meest inzichtelijke antwoord. Wanneer je geïnteresseerd bent in de Koude Oorlog kan ik je het boek De Koude Oorlog: Een nieuwe geschiedenis (1917-1991) van Emeritus hoogleraar Yvan Vanden Berghe aanraden. Dit is het meest complete (wetenschappelijke) werk over de aanloop tot, het verloop van en het einde van de Koude Oorlog.

Bronnen:
Ik studeer geschiedenis aan de...

Het negon omdat truman niet met stalin op kon schieten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100