Is de vulcaanuitbarsting in Indonsie een straf van God of een normaal natuurverschijnsel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurverschijnsel...of wil jouw'n god deze mensen zo straffen,terwijl de meeste mensen in dat land niet eens in hem geloven?En mocht het wel een straf van die god zijn...wat een ****** is hij dan.

Wat denk je nu zelf? Denk je nu echt dat God daar boven in de hemel op een luie stoel zit, met een toverstok in de hand, en zegt: "Simsalabing, doe mij maar een vulkaanuitbarsting" Dit zijn gewoon natuurverschijnselen en verder niks.

Dat ligt er maar aan, aan wie je het vraagt. Voor de meeste mensen zal gelden, dat dit een natuurverschijnsel is, en dat geldt (gelukkig!) ook voor de meeste christenen. Maar er zijn ook christenen, die er als de kippen bij zijn, om zo'n ramp te verklaren, als een straf van God. Dat heb je bij de tsunami gezien, 9/11 in New York, en er zijn zelfs lieden die allerlei wetenswaardigs over het ingrijpen van God in Auschwitz ventileren. Gelukkig is dat een heel kleine groep. Ze zijn meestal minder snel met hun zekerheden over het oordeel van God, als het een "straf" is, die ze zelf ondergaan. Tenslotte zijn er ook christenen die het niet weten, en het ook niet zo nodig hoeven te weten. Er wordt immers in de Bijbel wel degelijk gesproken over straf van God, maar het is voor deze mensen de vraag, in hoeverre de Bijbel hierin toepasbaar is in het heden. Zij weigeren een oordeel uit te spreken of iets een straf is van God, vooral als het over anderen gaat, omdat zij niet op de stoel van God willen gaan zitten.

Je kunt moeilijk staande houden dat iedere natuurramp een straf van God is. De Merapi is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en daar is dus heel vaak wat loos.

Als God al zou bestaan, gaat hij zich echt niet bezighouden met het verzuren van het leven van een aantal willekeurige mensen. Dan zijn er wel grofstoffelijker methoden denkbaar. En waarom zouden die mensen daar gestraft moeten worden en veruit de meeste andere mensen niet ? Het is een natuurverschijnsel, zoals er zoveel natuurverschijnselen zijn die ons het leven soms moeilijk of onmogelijk maken.

Tsja, als het al een straf van een of andere god zou zijn (je geeft niet aan om welke van de vel goden het zou gaan, tenslotte), dan komt de vraag waarvoor de straf gegeven wordt, en of dat niet op een efficiëntere manier kan worden gedaan, zonder de ongetwijfeld onschuldige slachtoffers die nu ook getroffen zijn. Dan kun je je gaan afvragen of deze uitbarsting de enige straf van god is, of dat al die andere uitbarstingen dat ook zijn. Dan kun je je gaan afvragen of alleen vulkaanuitbarstingen een straf van god zijn, of ook verschijnselen als orkanen, overstromingen, aardbevingen, etc. - allemaal met dezelfde vervolgvragen; "waarom, en kan dat niet gericht, zonder al die onschuldige slachtoffers". Het is ook nog de vraag of überhaupt de gene die gestraft zou moeten worden ook daadwerkelijk getroffen is. Ik bedoel, als ik een god zou zijn geweest die het nodig zou vinden om af en toe een straf uit te delen, en ik zou almacht of iets dergelijks tot mijn beschikking hebben (dan ga ik er even vanuit dat je met god de plaatselijk meest aangehangen god bedoelt), dan zou ik er voor zorgen dat ik juist expliciet alleen de personen straf die gestraft moeten worden, op zo'n manier dat bovendien geen twijfel bestaat over het feit dat ik dit als god zijnde heb uitgevoerd. Zo verwijder je alle twijfel over waarom het gebeurt is, geef je als god aan dat je sommige gedragingen niet tolereert, en worden de omstanders niet gestraft voor iets waar zij totaal geen invloed op hebben kunnen uitoefenen. Als ik bijvoorbeeld een dictator weg zou willen ruimen, zou ik niet tegen een ander staatshoofd zeggen dat hij zijn leger die kant op moet sturen, met jarenlange oorlog en vele onschuldige slachtoffers tot gevolg - slachtoffers die het al slecht hadden - maar ik zou gewoon dat staatshoofd opruimen. Als je daarentegen uitgaat van een normaal natuurverschijnsel, dan is het gewoon stom toeval en pech voor de mensen die toevallig op dat moment op die plek waren.

Als dat zo is is god een moordenaar, dus ik denk een natuurverschijnsel. Zou ook Donar kunnen zijn natuurlijk.

God heeft het inderdaad altijd gemunt op arme mensen; je ziet dan ook nooit een vulkaanuitbarsting in Amsterdam, Parijs of Londen.

Nee geen straf van God! Natuurrampen zijn niet te vergelijken met de oordelen van God waarover in de bijbel wordt gesproken. God is bijvoorbeeld selectief; hij kan in het hart van afzonderlijke personen kijken en vernietigt alleen slechte mensen (Genesis 18:23-32). Bovendien waarschuwt God eerst om rechtvaardige mensen de gelegenheid te geven te ontkomen. Natuurrampen slaan echter meestal zonder waarschuwing toe en doden en verwonden mensen zonder onderscheid. Tot op zekere hoogte hebben mensen zulke rampen verergerd doordat ze het milieu hebben aangetast en bouwen in gebieden waar kans bestaat op aardbevingen, overstromingen en extreme weersomstandigheden.

Als de christelijke god hier inderdaad de hand zou hebben, dan zou er net als bij de mafiosie in de US begin vorige eeuw direct een bendeoorlog uitbreken tussen God en Allah, die hoogstwaarschijnlijk en gelukkig wordt gewonnen door Allah, want een God die zulke dingen doet moet met wortel en al uitgerukt worden.

Een normaal natuurverschijnsel! Een vulkaan is nu eenmaal geen terp!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100