moet een gemeente medewerking verlenen bij de realisatie van voldoende kinderopvang plekken?

Ik wil een kinderdagverblijf beginnen, maar krijg weinig tot geen medewerking van de gemeente...zijn ze hiertoe niet verplicht? ik weet dat er voldoende vraag is voor kinderopvang (er zijn maar 2 plaatsen in het dorp 6 a 7 duizend inwoners, die beide wachtlijsten hebben)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Pin me er niet op vast maar zover ik weet is het volgende het geval: Gemeenten zijn niet degenen die verantwoordelijk zijn voor voldoende plekken in de kinderopvang. Afgelopen jaren is er juist ook het beleid gevoerd dat de kinderopvangmarkt dit zelf moet doen, aangezien het een commerciele markt is. De gemeente trok zich juist terug om die reden. Ze zijn volgens mij dus niet verplicht. Ik wil je graag verwijzen naar de website van Netwerkbureau Kinderopvang. Daar kan je veel informatie vinden over dit onderwerp. www.netwerkbureaukinderopvang.nl Kijk ook eens naar de folder ' Zodoende! Stimulerende rol gemeenten in kinderopvang' (staat op de homepage van die site) Zij proberen gemeenten dus weer meer erbij te betrekken en dat ze beter faciliteren om meer kinderopvangplaatsen mogelijk te maken. Succes!

Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005 hebben gemeenten geen initiërende rol meer bij de realisatie van kinderopvang. Voor die tijd werden d.m.v. forse subsidies vanuit de overheid (nieuwe) kinderopvang faciliteiten gecreëerd, èn in stand gehouden. Kinderopvang is een 'marktpartij' geworden en de branche dient zelf bij vraag naar kinderopvang, deze te realiseren. Gemeenten kunnen daarbij 'behulpzaam' zijn, maar hebben daar formeel geen rol meer in......

Heb me hier een tijd geleden in verdiept. Gemeenten zijn alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opvang. De hoeveelheid plaatsen en medewerking nieuw op te zetten opvang bemoeien ze zich niet mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100