De Eerste wereld is een in onbruik geraakt begrip om de landen van de geïndustrialiseerde en kapitalistische wereld mee aan te duiden. Hiertoe worden gerekend: Noord-Amerika, West-Europa, Zuid-Europa, het westen van Midden-Europa (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein), Scandinavië, Griekenland, Turkije, Taiwan, Zuid-Korea, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Israël en Zuid-Afrika. Dit begrip wordt wel verward met het begrip "het Westen". Tegenwoordig noemt men de Eerste wereld ook wel "het Noorden".
De term Tweede wereld wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor landen die al redelijk ver ontwikkeld zijn maar nog niet op het niveau van de "Eerste wereld". Dit zijn voornamelijk de voormalig communistische landen in Oost-Europa, die na de val van het IJzeren Gordijn een nieuw regime kregen. Ook veel landen in Latijns-Amerika worden tot de Tweede wereld gerekend.
Het begrip Derde wereld is in de moderne betekenis een synoniem voor het totaal van alle ontwikkelingslanden.
Na de invoering en het veelvuldige gebruik van de term Derde wereld leek het min of meer logisch om de twee machtsblokken aan te duiden met Eerste wereld en Tweede wereld maar deze laatste twee termen zijn nooit zo gebruikelijk geworden als de Derde wereld. Tegenwoordig wordt de term Derde wereld niet meer gebruikt voor de niet-gebonden landen (de Koude Oorlog is immers afgelopen) maar enkel nog voor de ontwikkelingslanden.
De term Vierde wereld wordt gebruikt voor het armste deel van de Derde wereld, maar ook voor het arme deel van de bevolking van een 'rijk' land, gezinnen die al jarenlang in een vicieuze cirkel van armoede hebben geleefd en nog leven.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org